Companii

Hidroelectrica caută CEO: Cât timp mai este pentru a depune un CV pentru conducerea celui mai preţios activ al statului?

Hidroelectrica caută CEO: Cât timp mai este pentru a depune un CV pentru conducerea celui mai preţios activ al statului?

Autor: Roxana Petrescu

14.10.2012, 17:03 854

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, a început oficial căutarea unui director general executiv (CEO), măsura făcând parte din planul guvernului român de a aduce la vârful celor mai mari companii de stat un management profesionist.

"Hidroelectrica intenţionează să numească un nou CEO care va răspunde în faţa unui board şi care va conduce compania spre atingerea ţintelor, care va susţine şi va dezvolta performanţele ei operaţionale şi care va poziţiona compania la cel mai înalt nivel din industria sa. Aplicanţii ar trebui să fie executivi cu o experienţă notabilă în leadership şi management la nivel regional obţinută în sectorul privat", se arată în anunţul prin care firma îşi caută acum un şef. CV-urile pot fi depuse până pe data de 9 noiembrie.

În ediţia de anul trecut a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România realizat de ZF, Hidroelectrica a ocupat a doua poziţie, fiind evaluată la aproape 3,5 miliarde de euro. Compania este însă acum în insolvenţă după ani întregi în care finanţele producătorului de energie au fost afectate de contracte păguboase de vânzare sau de cumpărare a energiei electrice, de investiţii de miliarde de euro fără nicio importanţă energetică, achiziţii supraevaluate sau politici salariale excesiv de generoase. Anul trecut firma a raportat afaceri de peste 700 de milioane de euro şi un profit de numai 1,5 milioane de euro, pentru anul acesta administratorul judiciar al Hidroeletrica estimând o pierdere de 100 de milioane de euro. Compania are peste 5.000 de salariaţi.

Potrivit unor informaţii publicate de Mediafax în septembrie 2011, contractul de management ar urma să fie încheiat pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani şi va putea fi prelungit pentru încă maximum 4 ani dacă managerul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Tot potrivit documentelor obţinute de Mediafax la acel moment, rezultă că managerul care va coordona activitatea Hidroelectrica ar avea o indemnizaţie brută lunară de 53.692 euro plus 2,7 milioane euro din profit.

În selecţia viitorul şef al Hidroelectrica este implicată firma Egon Zehnder International, una dintre cele mai mari firme de executive search la nivel mondial, fondată în 1964 în Zürich (Elveţia) de către un absolvent al şcolii de afaceri Harvard. Compania a ajuns în 2010 la venituri de peste 600 de milioane de dolari în cele 64 de birouri internaţionale şi are peste 410 consultanţi în recrutare de executivi de top.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO