Companii

Hotelurile de doua stele au devenit mai profitabile decat cele de lux

03.06.2010, 00:00 127

"Profitabilitatea pe salariat la hotelul de doua stele Helloeste mai mare decat cea obtinuta pe angajat la unitatea de cincistele Grand Hotel Continental. Unitatile de cinci stele trecprintr-o mare dificultate in aceasta perioada. Incercam sa rezistampe o piata aflaata in degringolada din cauza reducerii tarifelor lacazare", a declarat Radu Enache, care nu a precizat insa care estemarja de profit in cele doua situatii.

Angajatii din hotelurile de doua stele au salarii mai mici decatcei care lucreaza in unitatile de cinci stele, in conaditiile incare oricum veniturile pe toata piata hotealiera sunt cele mai micidin economie, respectiv sub 800 de lei pe luna (190 de euro).

Scaderea profitabilitatii pe angajat in unitatile de cinci stelese explica prin faptul ca cererea pentru camerele de lux pe piataromaneasca este in scadere, pe fondul reducerii bugetelorclientilor companii. In plus, daca la un hotel de cinci stele(Grand Continental) lucreaza in jur de 40 de angajati pentru 59 decamere, la o unitate de doua stele raportul este de unu lapatru.

"Ingramadeala" la 2 stele

Daca in primele cinci luni ale anului au fost ocupate aproapetrei sferturi din camerele hotelului de doua stele Hello, lahotelul de cinci stele Grand Hotel Contianenatal nici macarjumatate din camere nu s-au ocupat, pretul pe noaptea de cazare lacinci stele fiind de patru ori mai mare decat cel practicat deunitatile de doua stele.

Altfel spus, gradul de ocupare la hotelul de cinci stele GrandContinental din Capitala (in care lucreaza 38 de angajati) a fostde 39% in primele cinci luni ale anului acesta, adica 23 de cameredintr-un total de 59 de camere au fost ocupate.

Spre comparatie, la hotelul de doua stele Hello (in carelucreaza 25 de angajati) gradul de ocupare a fost de 73%, la unnumar total de 150 de camere. Pretul de cazare intr-o camera dubla,la hotelul de doua stele, este de 31 de euro, in timp ce la hotelulde cinci ajunge la 130 de euro, potrivit inforamatiilordepartamentului de rezervari.

Sase din zece camere in Capitala sunt de 4 sau 5stele

Pe piata din Capitala, oferta pentru caamearele de lux estefoarte mare comparativ cu oferata pentru camerele de doua si treistele. Sunt 7.440 de locuri in camere clasificate la paatru sicinci stele, adica 66% din capaacitatea toatala de cazare, potrivitunui studiu al comapaaniaei de consultanta in industria hotelieraTrend Hospitality.

Cele 14 hoteluri din lantul Continental, din care unul de cincistele si unul de doua stele, restul fiind clasificate la trei sipatru stele, cumuleaza 2.500 de camere pe piata romaneasca.

Cel mai nou hotel din lant este unitatea de cinci stele GrandHotel Continental, deschisa anul trecut, care opereaza 59 decamere. "Am coarecatat estimarile legate de cifra de afaaceri pecare o asteptam anul acesta, de la 3 milioane de euro la 2,2-2,4milioane de euro. Situatia din priamele doua luni ale anului a avuto inafluenta asupra nerealizarii buagetului la nivel de grup", aspus Enache.

In primele cinci luni ale anului acesta, gradul de ocupare mediual hotelului a crescut la 39%, tariful mediu fiind de 95 de euro,potrivit proprietarului.

Omul de afaceri sustine ca intampina greutati legate defluctuatia de personal la hotelul de cinci stele. "Rata de migratiela Grand Hotel Continental este de aproape 35%, numarul de angajatiajungand la 38 de oameni", a spus el. Angajatii pleaca sa lucrezepe vase de croaziera, in restaurantele din strainatate, dar si inalte hoteluri din Capitala. Enache precizeaza ca in vedereareducerii costurilor a realizat o corectie drastica a organigrameicompaniei, reducand numarul de posturi.

Rezultatele financiare ale lantului pe primele cinci luni aleanului nu sunt auditate inca, dar situatia la trei luni arata ocifra de afaceri in scadere cu 6% in lei fata de aceeasi perioada aanului anterior, insa cu 18% mai putin fata de estimarilebugetate.

Fericiti sunt cei care au cash-flow!

"Bugetele pe 2010 pacatuiesc printr-o mica eroare si anume aceeaca nu se indeplinesc 100%, ci cu o reducere de 18%. Acest lucru seintampla desi am facut anul trecut corectiile necesare", amentionat Enache.

Din cauza impredictibilitatii din piata, lantul hoatealierContinental nu va demara anul acesta lucrarile de conastructiepentru hotelurile anuntate in mai multe oraase din tara. "Lucram laproiectarea unitatilor pe care le vom deschide si la obtinerea deautorizatii de conastrucatie", a declarat Radu Enache. Proprietarullantului hoatealier a depus deja cerere pentru obtinerea deauatoarizatii de constructii pentru unitatile din Iasi, Arad siCluj.

Omul de afaceri a mai spus ca lantul hotelier se afla "instand-by", pana la momentul cand se vor putea face investitii.

Lantul hotelier ce cuprinde 2.500 de camere se fiananateaza dincash-flow-ul companiei, banii actionarilor si credite bancare."Fericiti sunt cei care au cash-flow!", exaclama Radu Enache,adaugand ca asteapta cu interes masurile Guvernului de relansare aeconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO