Companii

Howard Johnson merge spre afaceri de 16 mil. euro

05.02.2008, 20:41 12

Hotelul Howard Johnson din Capitala, clasificat la cinci stele, si-a bugetat pentru acest an un nivel al afacerilor de 16,2 milioane de euro, in conditiile majorarii tarifelor cu 10%.
"Pentru acest an estimam o crestere de 8% a afacerilor. Cresterea tarifelor va tine pasul cu inflatia si cu tendintele pe aceasta piata", a spus Gratiela Badicu, directorul de marketing si vanzari al hotelului. Si alti jucatori de pe piata, precum Crowne Plaza, au luat in calcul cresterea preturilor din cauza costurilor din ce in ce mai mari. In contrast, hotelieri de patru stele iau in calcul preturi mai scazute, in acest caz aflandu-se atat Ramada Plaza, cat si Rin Grand Hotel, cea mai mare unitate de acest tip de pe piata.
Badicu a adaugat ca anul 2008 va aduce cresteri in businessul hotelier si ca urmare a evenimentelor de anvergura care vor avea loc la Bucuresti. Cel mai important eveniment gazduit de Capitala in 2008 va fi summitul NATO din aprilie, conferinta cu un buget de 30 mil. euro.
Howard Johnson a inregistrat anul trecut afaceri de 15 milioane de euro, in crestere cu 12% in comparatie cu 2006, insa peste nivelul prevazut initial.
"Pe fundalul dezvoltarii economice generale, turismul de business a crescut si el foarte mult. Apoi, la nivelul industriei hoteliere, trebuie remarcat faptul ca gradul de ocupare se situeaza la un nivel suficient de ridicat in raport cu piata, ceea ce explica si tarifele ridicate", adauga Gratiela Badicu.
Din totalul incasarilor, 65% a provenit din inchirierea camerelor, in timp ce organizarea de evenimente si serviciile de restaurant au avut o contributie de 35%.
Gradul mediu de ocupare al hotelului a fost anul trecut de 70%, la nivelul celorlalte unitati de cinci stele de pe piata precum JW Marriott, Athenee Palace Hilton, Howard Johnson, Intercontinental, Crowne Plaza sau Casa Capsa. Pe acest segment s-a mai deschis anul trecut hotelul Carol, de 20 de camere, iar anul acesta va fi operationala cea mai mare unitate de cinci stele de pe piata, Radisson SAS, cu o capacitate de 424 de camere. Mai mult de 70% din afacerile hotelierilor de cinci stele vin din segmentul de business, partea de leisure fiind foarte putin dezvoltata in Bucuresti.
Hotelul Howard Johnson a fost deschis in anul 2004, in locul fostului hotel Dorobanti, si a necesitat o investitie de aproximativ 30 mil. euro pe o perioada de patru ani. Unitatea hoteliera dispune de o capacitate totala de cazare de 285 de camere, avand noua sali de conferinta. Hotelul se afla in proprietatea companiei Grand Plaza, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
Lantul Howard Johnson face parte din grupul american Windham, alaturi de alte marci precum Days Inn, Travelodge, Ramada, Knights Inn, Super 8 Motel si Wingate Inn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO