Companii

Imbuteliatorul La Fantana ar putea angaja 100 de chinezi, pentru a face fata fluctuatiilor mari de personal

22.09.2008, 22:02 258

"Ma gandesc la posibilitatea de a aduce 100 de chinezi, ca solutie la criza de oameni de pe piata locala. Situatia actuala face ca angajatii sa aiba o atitudine relaxata fata de munca, pentru ca stiu ca daca vor fi dati afara, vor gasi de lucru in alta parte", spune Amza.

Anual, aproape o treime din cei aproximativ 300 de angajati La Fantana care lucreaza in distributie si service pe piata locala parasesc compania. Si in retail, retelele de magazine se confrunta cu un turnover de personal (fluctuatie de personal) similar, potrivit datelor comunicate de aceste companii.

Lipsa fortei de munca este o problema de care se lovesc aproape toate companiile de pe piata, fiind o consecinta a cresterii accelerate a investitiilor straine in Romania si a plecarii romanilor la munca in strainatate.

Compania, care a fost preluata anul trecut de catre fondul de investitii Innova Capital prin achizitia unui pachet de 92% din actiuni de la Oresa Ventures si de la Amza, va aduce la conducerea operatiunilor din Romania primul manager expat.

Jaroslaw Zuchowski, de origine poloneza, vine de la sediul din Amsterdam al producatorului de bere Heineken, avand experienta in distributie. El va prelua o parte din atributiile actuale ale lui Cristian Amza, care va ramane directorul general al companiei pe cele doua piete pe care activeaza, Romania si Serbia.

"Managerii romani sunt 'pasari rare', pentru ca toata lumea ii cauta, de aceea sunt foarte scumpi. In cazul nostru, aducerea unui expat se realizeaza cu costuri similare angajarii unui director local. In plus, un expat vine in Romania foarte dedicat, pentru ca relocarea este o schimbare importanta atat pentru el cat si pentru familia sa", explica directorul La Fantana.

Numirea unui director general al companiei din Romania ii va permite lui Amza sa se concentreze pe identificarea oportunitatilor de extindere a afacerii pe pietele externe.

La Fantana, o afacere demarata la nivel local in anul 2000 de catre Cristian Amza, s-a extins in 2004 pe piata din Serbia, dupa trei ani de la intrarea fondului suedez de investitii Oresa Ventures in actionariat.

In prezent, compania are o cota de piata de circa 80% pe segmentul apelor imbuteliate in watercooler (sistem de racire/incalzire) din Serbia, pe care activeaza cu brandul romanesc La Fantana.

Spre deosebire de Serbia, unde imbuteliatorul a intrat printr-o investitie greenfield, extinderea pe alte piete din regiune, precum Ungaria, Grecia, Cehia sau Ucraina, se va face prin achizitia unui jucator cu o pozitie puternica pe piata de profil, potrivit lui Amza.

Acesta mai afirma ca problemele de pe pietele financiare la nivel mondial vor determina La Fantana sa fie mai prudenta in luarea unor decizii de investitii, insa planurile de achizitie a unui imbuteliator de apa in watercooler raman in picioare.

La Fantana este in prezent cel mai mare imbuteliator de apa in watercooler de pe piata locala, cu o cota estimata la 70% si vanzari prognozate pentru acest an de aproximativ 25 mil. euro. Anul trecut, afacerile companiei pe cele doua piete ale sale, Romania si Serbia, au ajuns la

20,8 mil. euro, in crestere cu aproximativ 40% fata de valoarea din 2006.

Cel mai important competitor al sau pe piata romaneasca este compania autohtona Cumpana, care a achizitionat anul trecut un jucator local mai mic, Aqua Regis. Tranzactia de anul trecut dintre Oresa Ventures si Cristian Amza, pe de o parte, si Innova Capital, s-a ridicat la aproximativ 40 mil. euro. Cristian Amza a vandut circa jumatate din pachetul detinut in companie si a ramas cu 8%. Imbuteliatorul are in prezent 550 de angajati in Romania si alti 150 in Serbia.

 

Afacerile lui Cristian Amza

Amza a infiintat compania Aqua Natural in 2000, iar in 2001 se asociaza cu Oresa Ventures, care preia 80% din actiuni, fiind lansat pe piata brandul La Fantana.

In 2007, el a incasat o suma estimata de ZF la 3 mil. euro din vanzarea a 7% din actiunile La Fantana catre Innova Capital, fondul de investitii care a preluat in acelasi timp si participatia Oresa Ventures (85% din companie).

Fondatorul La Fantana a intrat in urma cu un an si jumatate in actionariatul Phoenix Media, companie de outdoor digital cu afaceri de 2,5 mil. euro si un EBITDA in jur de un milion de euro. El are 52% din aceasta afacere, restul fiind detinut de directorul general al companiei, Dio Boaca.

Cristian Amza spune ca nu va investi in alte afaceri pentru moment, deoarece vrea sa se concentreze pe dezvoltarea celor doua companii la care are participatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO