Companii

Immoeast vrea sa vanda proprietati de 148 mil. euro

28.04.2010, 23:13 40

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai importantinvestitor imobiliar de pe piata locala, intentioneaza sa vandaproiecte finalizate cu o valoare de 148 de milioane de euro de pepiata locala, reprezentand 23% din portofoliul de proiectefinalizate al companiei de pe piata de la noi, potrivit unui raportal Immofinanz, principalul actionar al fondului.

Cele doua companii sunt in proces de fuziune si totodata derestructurare a portofoliului imobiliar, proprietatile fiindimpartite in trei categorii: hold (de pastrat), work (care necesitaactivitati de reinchiriere, mentenanta) si trade (proprietatipropuse spre vanzare pe termen scurt si mediu).

In Romania Immoeast detine proprietati finalizate cu o valoarede piata de 636 de milioane de euro. Un sfert dintre acestea, cavaloare (163 mil. euro), sunt considerate proprietati care meritasa fie pastrate pe termen lung, datorita faptului ca prezinta unrisc scazut.

Cea mai mare parte a portofoliului, cu o valoare de 325 mil.euro, cuprinde proprietati care "vor deveni fie de vanzare, fie depastrat dupa ce masurile de imbunatatire vor fi realizate".

Reprezentantii Immoeast sustin de mai bine de un an caintentioneaza sa vanda din proprietatile locale, dar pana acum nu afost realizat niciun exit notabil.

Austriecii sunt de departe cel mai mare proprietar de birouridin Bucuresti, cu un portofoliu care cuprinde parcurile de afaceriIRIDE, Victoria Park, S-Park sau imobilele Baneasa Airport Tower,Bucharest Corporate Center sau Global Business Center.

Si pe piata centrelor comerciale austriecii sunt un jucatorsemnificativ, avand un portofoliu format din trei proiecte (PolusCenter Cluj, Armonia Arad si Euromall Pitesti) pe care a platitcirca 400 de milioane de euro.

Pana sa vanda, austriecii au finalizat recent o noua achizitie,preluand controlul integral asupra firmei care detine centrulcomerciale West Gate de la Craiova, o investitie totala estimata la100 de milioane de euro.

Constructia mallului este in prezent oprita, dar austriecii arurma sa devina pana la sfarsitul acestui an proprietari ai altordoua proiecte comerciale de pe piata locala - Gold Plaza Baia Maresi Polus Center Constanta.

Pe langa proiectele finalizate, austriecii au si un portofoliude terenuri cu o suprafata de 181 de hectare, a caror destinatieeste momentan incerta, in conditiile in care Immoeast a redus spreminim investitiile in ultimele 18 luni.

Per total, Immoeast detine in Romania active evaluate la aproapeun miliard de euro, fiind cel mai mare proprietar, potrivit datelorexistente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO