Companii

In 2010 se termina banii de la UE pentru firmele care vor sa faca investitii: Grabiti-va sa luati bani pentru hale de productie. 400 de companii mai pot primi fonduri

In 2010 se termina banii de la UE pentru firmele care vor sa faca investitii: Grabiti-va sa luati bani pentru hale de productie. 400 de companii mai pot primi fonduri

Antreprenorii au la dispozitie zeci de milioane de euro pentru activitati de productie

21.02.2010, 23:23 164

IMM-urile si intreprinderile mari (cu peste 250 de angajati saucifre de afaceri nete de peste 50 de milioane de euro - n.red.) auavut alocat pana in 2013 un buget total de 550 mil. euro de la UEpentru investitii. Pana in prezent, jumatate din acest buget a fostpusa la dispozitia firmelor care au depus peste 3.000 de proiecte.Numarul ridicat al cererilor a determinat autoritatile sa alocemult mai repede banii disponibili, astfel incat anul acesta firmelevor avea la dispozitie intreg bugetul ramas de 225 mil. euro prinlansarea a trei apeluri de proiecte.

Conform calendarului orientativ de lansare a programeloreuropene publicat pe site-ul autoritatii care gestioneaza fondurilestructurale (ACIS), anul acesta se vor epuiza banii destinatiIMM-urilor pentru investitii de pana la 250.000 de euro, investitiiintre 250.000 si 1,5 mil. euro. De asemenea, se lanseaza si ultimulapel de proiecte pentru investitiile productive in intreprinderimari unde valoarea maxima a finantarii acordate pentru un proiecteste de 18,5 mil. lei, dar nu mai mult de 5 mil. euro. Banii suntalocati in cadrul Programului Operational Sectorial CrestereaCompetitivitatii Economice (POS CCE), " Un sistem de productieinovativ si ecoeficient."

Fondurile pentru IMM-uri s-au triplat

IMM-urile au avut alocat pentru investitii in perioada 2007-2013un buget de 368,3 mil. euro. Pentru apelurile lansate in ultimiitrei ani au fost puse la bataie 274 mil. euro si au fost semnate477 de contracte cu o valoare a finantarii nerambursabile de circa100 mil. euro. Pentru apelul din 2009, proiectele sunt inca inetapa de evaluare. "Pentru aceasta operatiune, suma alocata pentruanul 2009 a fost majorata de aproximativ trei ori fata de alocareastabilita, datorita interesului crescut manifestat in anul 2008.Prin ordine ale ministrului, pentru aceasta operatiune s-au alocaturmatoarele bugete anuale: in 2007 si 2008 bugetul cumulat a fostde 94,2 mil. euro, iar in 2009 au fost alocati 180 mil. euro",explica reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului siMediului de Afaceri terminarea bugetului odata cu lansarea in acestan a ultimelor apeluri de proiecte pentru investitiilefirmelor.

Astfel, pentru investitii de pana la 250.000 de euro a mai ramasun buget de 70 mil. euro, apelul de proiecte urmand a fi lansat inluna mai, conform calendarului orientativ publicat de ACIS, in timpce un buget mai redus de 45 mil. euro este disponibil pentruinvestitii intre 250.000 si 1,5 mil. euro, apelul de lansare urmanda fi in iulie, ceea ce inseamna ca aproximativ 337 de firme vor maiputea sa ia bani europeni.

Intreprinderile mari mai au la dispozitie un buget de 110 mil.euro care urmeaza sa fie pus la bataie in februarie. Acesta estecel de-al doilea apel lansat pentru intreprinderile mari, dupa ceanul trecut 28 de companii au beneficiat de finantari europene invaloare de 235 mil. lei (58 mil. euro) pentru modernizareafabricilor sau achizitionarea de utilaje. In cursa pentru aceastafinantare s-au aflat 123 de companii cu o valoare cumulata aproiectelor care depasea de patru ori bugetul alocat. Practic anulacesta vor primi finantare ultimele 56 de intreprinderi mari.Bugetul alocat pentru perioada 2007-2013 pentru acest program estede 179 de milioane de euro.

Intrebari fara raspuns

"Cele mai solicitate finantari nerambursabile pentru investitiiproductive sunt pe sfarsite. Asta inseamna ca pana in 2013 nu vormai fi alte oportunitati de finantare din fonduri UE, asta in cazulin care nu se vor mai face alte realocari intre operatiuni definantare. In plus, guvernul nu a dat semne ca ar suplimenta cuapeluri din fonduri nationale (pentru ajutoare de stat- n.red.)unde bugetul este pe terminate. Deci ce vor face firmele? Cu cebani vor investi si crea locuri de munca?", spune Adrian Bucica,manager de proiect in cadrul firmei de consultanta CompassConsulting.

El precizeaza ca "desi finantarile pentru noi proiecte se vortermina anul acesta si anul urmator, banii pentru proiectele depuseanterior si contractate nu sunt inca platiti. Doar aproximativ 10%din sume sunt platite catre beneficiari pe programul de crestere acompetitivitatii conform monitorizarii ACIS la 31 ianuarie."

Trei firme au luat bani de la UE pentru investitii pana lasfarsitul lunii ianuarie a acestui an. Firmele spun ca baniieuropeni i-au ajutat sa-si dezvolte afacerea.

"Noi am terminat deja un proiect de investitii prin care amachizitionat cinci utilaje pentru a dezvolta divizia deinfrastructura, constructii de drumuri si autostrazi. Este mai greuinceputul pana sa iei banii europeni, actele sunt mai multe si maigreu de intocmit. Insa faptul ca am primit jumatate dincheltuielile eligibile, adica circa 500.000 de euro, ne-a ajutat sarealizam investitii mai mari pentru dezvoltarea firmei noastre.Banii de la UE au venit in doua luni de la depunerea cererii derambursare", spune Zinca Laurentiu, directorul executiv al firmeide constructii T Dancor Romconstruct din Bucuresti.

Compania a depus anul trecut un al doilea proiect pentruachizitia de macarale si basculante, valoarea acestuia fiind de 1,2mil. euro. "A mers mai usor intocmirea celui de-al doilea proiectpentru ca am mers pe un drum pe care deja il cunosteam. A fostaprobat si acest proiect si acum urmeaza sa achizitionamutilajele", adauga Zinca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO