Companii

In Croatia incepe marea privatizare in turism

10.12.2002, 00:00 8

Guvernul croat a aprobat organizarea de licitatii in vederea privatizarii activelor incluse in portofoliul de stat. Presedintele Fondului Croat pentru Privatizare, Kresimir Starcevic, a anuntat ca "in urmatoarele cateva luni vom scoate la vanzare intregul portofoliu al statului, incluzand unele dintre cele mai valoroase active din sectorul turistic. Ne asteptam la exprimarea unui interes considerabil cu privire la aceste oportunitati". Ca urmare, Fondul Croat pentru Privatizare (CPF) intentioneaza sa organizeze licitatii pentru peste 20 de active turistice din cadrul portofoliului de stat in urmatoarele 12 luni, ca parte a unui plan privind finalizarea procesului de privatizare. Aceste active reprezinta a larga varietate de intreprinderi turistice, de la mari hoteluri moderne cu servicii complete, pana la complexe cu sali de conferinta, hoteluri si vile. Intreprinderile turistice isi au sediile in regiuni variate, cum ar fi Dubrovnik, Split si insula Hvar. Printre hoteluri se numara Hotel Kompas, Grand Hotel Park, Apartmani Medena, Jelsa si Hoteli Mlini. Guvernul croat doreste sa atraga investitori strategici care vor veni cu capitalul necesar pentru modernizarea si dezvoltarea acestor operatiuni.
Cota detinuta de Croatia din piata europeana a turismului international s-a dublat din 1995, pe masura ce aceasta industrie se reface dupa razboi. In 2001, Croatia a gazduit 6,5 milioane de turisti straini, care au chetuit o suma totala de 3, 3 miliarde de dolari, in crestere cu 6% fata anul 2000. In ciuda scaderii inregistrate de sectorul turismului pe plan global in acest an, Croatia a inregistrat o crestere de 6% a numarului de turisti straini pe primele noua luni ale anului 2002, iar Ministerul Turismului se asteapta la inregistrarea unei sume de 4 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestii an. In anii '80, inaintea razboiului, industria turismului reprezenta un volum anual de 4-5 miliarde de dolari.
Turismul reprezinta unul dintre cele mai competitive sectoare ale economiei croate. Cea mai importanta atractie turistica este coasta Marii Adriatice. Guvernul intentioneaza sa dezvolte acest sector, aeropoartele programand curse frecvente catre destinatii internationale.
Conform estimarilor, industria turistica croata se va extinde dincolo de datele statictice inregistrate pana acum, ca parte a planului de redresare economica si dezvoltare a tarii.
CPF a organizat recent o serie de licitatii pentru mai multe complexe hoteliere, printre care Suncani Hvar, Hoteli Srebeni si Hoteli Makarska.
Finalizarea procesului de privatizare va reprezenta un pas important in sensul indeplinirii obiectivelor legate de dezvoltarea economica si sociala a Croatiei. Actualul portofoliu de stat include 1.400 de obiective individuale si cladiri utilizate in cadrul acestui sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO