Companii

"In tranzactii imobiliare, mai rau ca acum nu se poate"

"In tranzactii imobiliare, mai rau ca acum nu se poate"
02.11.2009, 23:15 28

Consultantii imobiliari se asteapta ca in prima parte a anuluiviitor numarul tranzactiilor imobiliare cu proprietati de maridimensiuni sa creasca, pe masura ce o serie de proiecte noi vor fifinalizate, fara chiriasi, iar presiunea datoriilor se vaintensifica.
"In urma cu patru-cinci luni sentimentul era negativ pe piatatranzactiilor imobiliare, dar in ultimele saptamani diferenta intreofertele cumparatorilor interesati si cererile proprietarilor ainceput sa scada, de la 250 de puncte procentuale la 100 de puncteprocentuale, astfel ca posibilitatea sa avem tranzactii a crescut.In ceea ce priveste tranzactiile, nu cred ca poate fi un an mai rauca acesta", a declarat Blake Horsley, manager al departamentului deinvestment si office al firmei de consultanta imobiliaraColliers.
El mentioneaza pentru acest an doar doua tranzactii semnificative -achizitia fondului Fabian de catre Dinu Patriciu si preluarea decatre sud-africanii de la NEPI a proiectului European Retail Parkdin Braila, astfel ca o scadere fata de nivelul din acest an arinsemna una sau nicio tranzactie.
"Avem cumparatori cu lichiditati pe care ii reprezentam, companiicare nu au facut achizitii de 18 luni si trebuie sa cheltuiascabanii, deoarece au si ei o presiune din partea actionarilor, maimica insa decat cea a unor proprietari. In prezent, pe piata localasunt mai putin de zece fonduri active care pot realiza otranzactie, in general britanici si greci si mai putin austrieci",a mai spus Horsley. El apreciaza ca nivelul randamentului pentruproprietati de calitate pozitionate central este de circa 9% ineuro pe an, in timp ce cladirile din zone periferice, cu un accesdificil, sunt practic netranzactionabile la ora actuala, inconditiile in care niciun investitor nu este dispus sa isi asume inprezent riscul cumpararii unei astfel de proprietati.
"Sunt multe proprietati in curs de finalizare, fara contracte deinchiriere, unde bancile nu au pus inca presiune pe proprietari.Aici vom asista la tranzactii, mai degraba pe segmentul cladirilorde birouri din Bucuresti decat pe spatii comerciale. La birourichiriile nu au scazut la fel de mult ca la retail, spre exemplu,unde s-au dus de la 30 euro/mp la 20 euro/mp si nu stii daca nu vorcontinua sa scada", spune Horsley.
Blake Horsley este un neo-zeelandez de 25 de ani, cel mai tanarmanager din Europa al Colliers International, recrutat in Bucurestide circa un an si jumatate, in cadrul departamentului de investmental companiei de consultanta imobiliara.
Colliers este liderul pietei de consultanta imobiliara in functiede veniturile incasate, cu afaceri de 17,6 mil. euro in 2008, inscadere cu 17% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO