Companii

Industria României, tot mai dependentă de multinaţionale

Industria României, tot mai dependentă de multinaţionale

Autor: Adelina Mihai

21.01.2019, 00:07 1938

Companiile străine din industria prelucrătoare generează peste 60% din valoarea adăugată produsă de acest sector.

Multinaţionalele prezente în Ro­mânia au generat aproa­pe 44% din valoarea adău­gată brută din econo­mie în 2016 (cel mai recent an pentru care există date), contribuţia fiind re­lativ similară cu cea din anul 2014 (-0,6% în 2016 faţă de anul 2014), iar în industria prelucrătoare ponderea depăşăşte 60%, potrivit unei analize reali­zate de prof. dr. Cezar Mereuţă, cerce­tător asociat al Centrului de Macro­modelare Economică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Analiza, pe sectoare de activitate, a valorii adăugate generate de companiile multinaţionale din principalele domenii arată că au existat o serie de schimbări structurale impor­tante într-o perioadă de trei ani de analiză.

„Analizând în detaliu cele 7 sectoare eco­nomice prin­ci­pale ale României, se constată că anul 2016 aduce, în pre­mieră, industria prelucrătoare pe primul loc din punc­tul de vedere al ponderii valorii adăugate din total“, a spus profesorul Mereuţă.

Creşte şi aportul companiilor străine din industria alimentară, semn că antreprenorii români continuă să piardă teren în faţa multinaţionalelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO