Industrie

Florin Pogonaru, Preşedinte, Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Aş spune că după ’89 problema în industrie a fost lipsa de capital

Florin Pogonaru, Preşedinte, Coaliţia pentru...

Autor: Mirabela Tiron

26.06.2017, 16:53 297

Aş spune că după ’89 problema în industrie a fost lipsa de capital. Doar cu acces la capital reuşeşti să faci valoare adăugată în România, a spus Florin Pogonaru, Preşedinte al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, în cadrul conferinţei Cum poate fi reindustrializată România, organizată de Ziarul Financiar.

Lucrurile s-au schimbat şi nu ne dăm seama. IT-ul contribuie la PIB mai mult ca agricultura, iar agricultura românească este prima din Europa. Este bine ce se face în IT, că este lohn şi acolo, dar acesta este un alt subiect.

Este clar că am avut un anume model de dezvoltare care este depăşit. Răul ne-a venit că rata de profitabilitate a capitalului speculativ a fost mult mai mare ca a capitalului din industrie. Noi toţi am fost entuziasmaţi de statulul de economie de piaţă funcţională care a venit şi cu capital speculativ.

Suntem o ţară cu forţă de muncă ieftină, dar nu avem lanţul de adăugare a valorii cum se întâmplă ăn Italia, de exemplu, asta ne lipseşte ca să avem masă critică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO