Companii

Inflatia mai mica a insemnat castiguri reale mai mari pentru investitorii in fonduri mutuale

21.06.2004, 00:00 12

Fonduri mutuale au adus luna trecuta un castig mediu de 1,3% in termeni reali, in conditiile in care rata inflatiei, s-a ridicat la doar 0,3%, una din cele mai mici valori de dupa 1990.
In ultimele 12 luni fondurile nu au reusit insa sa se departeze decisiv de rata inflatiei, aducand o crestere medie de 12,6%, conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) fata de o crestere a preturilor de consum de 12,3% in aceeasi perioada.
Performantele bune din ultima perioada s-a datorat in mare masura cresterii actiunilor cotate de la Bursa, dar si dobanzilor de pe piata care s-au mentinut la niveluri ridicate in comparatie cu inflatia.
Numarul fondurilor care au adus randamente bune datorita faptului ca investesc pe piata de capital a crescut fata de anul trecut. Daca in urma cu un an doar Intercapital administrat de Certinvest si Napoca administrat de Globinvest aduceau randamente superioare celorlalte fonduri datorita faptului ca investeau in actiuni, in ultimele luni acestora li s-au alaturat BCR Dinamic, administrat de societatea specializata a Bancii Comerciale Romane si Integro, administrat de Quadrant Asset Management. Toate cele patru fonduri au adus luna trecuta castiguri de peste 4,5% in termeni nominali, in conditiile in care cresterea medie de la Bursa a fost de peste 7%. BCR Dinamic si Integro au avut cresteri de 5,6% si respectiv 5,3% desi au plasat in actiuni aproximativ o treime din sumele incredintate de investitori, in timp ce Intercapital si Napoca, care au plasat in jur de 50% din activ in actiuni au adus castiguri mai mici decat primele: 4,7%, respectiv 4,8%.
Nivelul plasamentelor realizate de fondurile mutuale in actiuni se mentine in continuare redus, la 5-6% din activul total al fondurilor. Majoritatea plasamentelor realizate de fonduri fiind reprezentate de titluri de stat cu o pondere de 80%, daca se include si fondul cu capital de risc Depfa Money Market, care functioneaza in prezent la fel ca un fond mutual.
Fondurile cu profil monetar au continuat sa inregistreze castiguri lunare de peste 1%. Fondul pentru Comert Exterior (FCEx) administrat de SIRA a avut o crestere de 1,5%, unitatile de fond Tezaur administrat de Certinvest s-au apreciat cu 1,4%, iar Simfonia 1, administrat de societatea specializata  BRD-Soc Gen a adus un randament de 1,3%.
Castigurile bune in comparatie cu nivelul de risc adus de fondurile monetare se vor mentine probabil si in luna aceasta in conditiile in care reducerea ratei de interventie a BNR cu 0,5 puncte procentuale nu a produs efecte semnificative asupra dobanzilor la depozite bancare, titluri de stat sau obligatiuni.
Fondul mutual Orizont, lansat de Certinvest la mijlocul lunii mai, primul fond destinat investitiilor in obligatiuni va ajunge saptamana aceasta la o pondere a obligatiunilor in portofoliu de 95% dupa ce a subscris saptamana trecuta in emisiunile de obligatiuni municipale Bacau si Oradea. De la lansare fondul a avut o crestere de 1,4%.
Luna trecuta a adus lansarea unui alt fond mutual, KD Maximus, administrat de societatea KD Investments, apartinand grupului financiar sloven KD. Fondul va investi pana la 70% din activ in actiuni cotate, restul urmand sa fie impartit intre obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare. Administratorii recomanda o durata a investitiei de cel putin trei ani, dar fondul nu va percepe comision la cumpararea sau rascumpararea unitatilor de fond indiferent de durata investitiei
Activele totale ale fondurilor mutuale romanesti au ajuns la finalul lunii mai la 2280 miliarde de lei (55,8 milioane de dolari), in crestere in termeni nominali cu 5,7% fata de luna anterioara. Numarul de investitori a ramas insa stabil sub nivelul de 58.000, in crestere cu doar 0,3% fata de finalul lunii aprilie.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO