Companii

Interagro vrea numai gaze ieftine din productia interna

15.04.2010, 23:06 58

Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, celmai mare consumator de gaze din Romania activ in industria chimica,ii propune Ministerului Economiei schimbarea Legii gazelor astfelincat cele sase combinate care fac parte din grup sa primeascanumai gaz din productia interna, de doua ori mai ieftin comparativcu cel din import.

De obicei, consumatorii de gaze din Romania cumpara gazele la unpret de cos in care intra atat importurile, cat si productiainterna. De anul trecut insa si pana in octombrie anul acesta totimarii consumatori de gaze naturale primesc numai gaze din productiainterna, aceasta fiind considerata o masura anticriza. AstfelNiculae, alaturi de alti mari consumatori de gaze, primesc deaproape un an gaze ieftine provenite numai din productia interna,de la Romgaz, companie controlata de ministerul Economiei condus deAdriean Videanu. Prin modificarea legii, Interagro urmaresteperpetuarea acestui ajutor.

"Noi nu ardem gazele, noi le chimizam si facem produse. Avand unpret constant, ne vom putea face un plan de afaceri. Ceea ce nedorim este de fapt o perpetuare a deciziei luata anul trecutprivind alimentarea marilor consumatori numai cu gaze din productiainterna. Am propus Ministerului Economiei modificarea Legiigazelor, astfel ca acestea sa fie denumite materie prima pentruchimizare, pentru ca acesta este procesul prin care se obtinproduse cu valoare foarte mare", spune Marin Mirea, consilier incadrul grupului Interagro. Astfel compania cere sa fie alimentatacu gaze interne "la un pret nu mai mare fata de cel deproductie".

"Noi luam gazul numai de la Romgaz si lunar consumam circa180-200 de milioane de metri cubi", a mai precizat reprezentantulInteragro.

Niculae vrea sa preia Doljchim de la Petrom

Mirea a mai precizat ca Interagro este interesat de achizitiacombinatului Doljchim, detinut acum de catre Petrom, cea mai marecompanie locala aflata in portofoliul grupului petrolier austriacOMV.

"Am trimis o scrisoare de intentie la Petrom, dar inca nu avemun raspuns din partea lor", a mai precizat reprezentantulInteragro. Mirea nu a precizat la cat s-ar putea ridica o astfel detranzactie in cazul in care Petrom ar accepta propunerea celor dela Interagro. Petrom a anuntat inca de anul trecut ca vrea sa iasade pe piata produselor chimice, primul pas in acest sens fiindvanzarea partii de petrochimie de pe platforma Arpechim catrecombinatul chimic Oltchim. Petrom a anuntat ca in cazulcombinatului Doljchim unitatea urmeaza fie sa fie vanduta, fie safie inchisa pana la sfarsitul acestui an. "In cazul in caretranzactia se va realiza, Interagro va prelua si angajatiicombinatului de la Craiova", a mai precizat Mirea. Potrivitestimarilor sale, grupul Interagro se bazeaza pe afaceri de 594 demilioane de euro, mai mari comparativ cu cele din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO