Companii

Intersnack plăteşte 2,5 mil. euro pentru cartofii de la 30 de furnizori

Intersnack plăteşte 2,5 mil. euro pentru cartofii de la 30 de furnizori

Autor: Cristi Moga

27.09.2011, 11:20 590

"Cartofii îi cumpărăm de pe piaţa locală. Avem circa 30 de furnizori locali cu care avem contracte pe termen mediu şi lung. Unii dintre ei sunt alături de noi de circa zece ani, de când am început să producem local", spune Cristian Rey, 43 de ani, care conduce operaţiunile din România ale Intersnack, companie în cadrul căreia lucrează de peste 13 ani.

El spune că de-a lungul acestei perioade a observat un progres foarte mare al fermierilor români şi că atunci când încheie un contract cu fermierii locali le solicită mai multe specificaţii tehnice "detaliate" care încep de la caracteristicile produsului şi merg până la starea acestuia în decursul timpului.

Ce spun furnizorii

Ioan Benea este unul dintre furnizorii Intersnack şi livrează cartofi filialei locale a grupului german încă de la începuturi.

Fără să ofere date privind preţul sau cantitatea livrată, el explică faptul că este o colaborare bună, în care trebuie să respecte clauzele contractuale privind calitatea cartofilor, tipul şi aspectul acestora, în timp ce Intersnack trebuie să respecte clauzele privind plata.

"Prin faptul că avem încheiat acest contract cu cei de la Intersnack suntem la adăpost de fluctuaţiile de preţ.Putem câştiga sau putem pierde", spune Benea, unul dintre cei mai mari producători locali de cartofi, cu peste 100 de hectare cultivate.

Preţul cartofilor a scăzut puternic în ultima perioadă, de la peste trei lei la începutul anului până la sub 1 leu în prezent. Rey afirmă însă, la rândul său, că se află la adăpost de fluctuaţiile de preţ.

"Preţul cartofilor este dependent de condiţiile meteo însă în condiţiile în care noi lucrăm pe bază de contract preţul nu variază foarte mult. Astfel, nu beneficiem atunci când preţul scade, nici nu suferim când acesta creşte", spune Rey.

El mai explică faptul că pentru realizarea chipsurilor nu sunt folosiţi aceiaşi cartofi ca pentru consum, ci alţii speciali pentru chipsuri.

Compania şi-a ales furnizori din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita pentru a fi aproape de fabrica de la Ghimbav, Braşov, unde sunt produse şi chipsurile Chio.

Germanii au inaugurat fabrica de snackuri sărate din Ghimbav la finele lui 2009, în urma unor investiţii de 7 milioane de euro.

Compania şi-a mutat astfel producţia de pe fosta platformă Tractorul din Braşov cu scopul de a opera într-un spaţiu aflat în proprietate.

În prezent grupul Intersnack numără trei unităţi de producţie: una la Braşov, unde produce chipsuri, una la Bucureşti, unde sunt preparate alune şi seminţe şi una la Filipeştii de Pădure tot pentru seminţe.

Compania produce în România toate produsele din portofoliu, mai puţin produse coapte şi pop-corn pentru microunde, care sunt realizate în Ungaria.

În portofoliul Intersnack se găsesc brandurile Chio (chipsuri, produse coapte), Nutline (seminţe şi fructe uscate), Fiesta, Felix (alune).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO