Companii

"Întreţinerea" clădirilor în care lucrează corporatiştii le aduce 3,5 mil. euro

Simone Favat

Simone Favat

Autor: Ioana Matei

24.08.2015, 00:04 1669
Compania de management al proprietăţii şi facilităţilor Atalian România, subsidiara locală a grupului francez Atalian Global Services, a înregistrat anul trecut venituri de 15,8 milioane de lei (circa 3,5 milioane de euro) şi un profit net de circa 280.000 de lei (cca. 62.000 de euro), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania a înregistrat astfel creşteri de aproximativ 15% faţă de 2013, când veniturile erau de circa 13,7 milioane de lei.

Atalian a intrat pe piaţa locală în 2006, iar ulterior francezii au achiziţionat firma locală de management al proprietăţii şi facilităţilor IQ Facilities Management. Cumpărarea firmei a fost însoţită şi de o schimbare de management astfel că în 2011, Simone Favat, fost-membru al consiliului de directori IQ Facilities Management a preluat poziţia de country manager al ATALIAN Romania.

Compania înregistra în acel moment pierderi de circa 600.000 de lei, la o cifră de afaceri de 6,5 milioane de lei. O parte din noua strategie de afaceri a companiei a fost extinderea  serviciilor oferite  la nivel naţional. Astfel, numărul de angajaţi ai companiei a crescut de la 120 la aproximativ 300 de oameni răspândiţi în toată ţara.

Grupul Atalian Global Services este prezent în15 ţări şi are 140 de filiale cu peste 53.000 de angajaţi. Pe piaţa din România, compania oferă servicii de mentenanţă şi renovare a clădirilor, recepţie şi servicii suport, gestionare şi transport, management al proprietăţilor, curăţenie, securitate şi protecţie împotriva incendiilor, gestionare şi amenajare a spaţiilor verzi, dezinsecţie etc.

În portofoliul de clienţi ai firmei pe piaţa locală se află companii precum Auchan, Volksbank, Jones Lang LaSalle, Nepi, H&M, AEW, Atrium, Lafarge, Schneider Electric, E.ON, BNP Paribas Real Estate, Promenada Mall, Oracle, JTI, Nusco, Cora, WDP, Bayer sau Michelin.

Piaţa serviciilor de property & facility management, care se referă la toate serviciile care ţin de întreţinerea şi administrarea unor clădiri şi proprietăţi, este estimată la valoarea de 0,3% din PIB, cu mult sub media din alte ţări, ceea ce arată potenţialul de creştere al acestor afaceri în următorii an. Potrivit unor estimări anterioare ale lui Lucian An­ghel, managing partner în cadrul com­pa­niei Building Support Services, piaţa de property & facility management a ajuns în anul 2012 la circa 260 de milioane  de euro. Din această sumă, aproximativ 210 milioa­ne de euro sunt realizate de firme pri­vate, restul de 50 milioane de euro de cele aproape 20 de firme cu capital de stat, cea mai mare fiind RA-APPS (Regia Au­to­nomă - Administraţia Patrimoniului Pro­to­colului de Stat.). Pe piaţa de profil, principalii jucători sunt: UTI Facility Management, ISS, BSS si MT&T.

 

Cine este Simone Favat

Simone Favat ocupă poziţia de country manager al Atalian România din 2011, fiind responsabil de  planificarea, organizarea şi coordonarea operaţiunilor companiei. Anterior, el a ocupat poziţia de asset manager în cadrul companiei CEFIN Real Estate Romania. În 2008, Simone Favat împreună cu alţi parteneri au demarat IQ Facilities Management,  compania locală de management al proprietăţilor care punea accent pe întreţinerea tehnică a clădirilor.

În ultimii 20 de ani, el a avut poziţii de management în România şi în Italia.

Favat este absolvent al unui masterat ştiinţific în Managementul Proprietăţilor Imobiliare de la Universitatea din Reading şi are o diplomă de inginer de la Universitatea Politehnică din Torino.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO