Companii

Investitie de 2,5 mil. euro la Somes Dej

13.12.2004, 00:00 18

Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR) a anuntat pentru anul viitor un plan de investitii de aproximativ 2,5 mil. euro la combinatul de celuloza si hartie Somes SA din Dej pentru investitii tehnologice si de mediu.
De la intrarea combinatului in grupul SCR, in primavara acestui an, la Somes Dej s-au investit deja aproximativ 5 mil. euro, 20% din acesti bani fiind alocati protectiei mediului.
Aceste investitii fac parte din programul companiei de aliniere la standardele europene in domeniul protectie mediului, a carui valoare se ridica la 22 mil. euro. Oficialii firmei spun ca 16 mil. euro vor proveni din programe europene.
"Exista bani si pentru dezvoltarea pe orizontala a companiilor romlnesti, daca se doreste acest lucru. Nu trebuie sa ajungem in situatia Ungariei, care a asteptat anul dinaintea integrarii pentru a accesa 73% din sumele alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltare", a declarat Stefan Vuza, presedintele Grupului SCR.
Combinatul dejean produce anual 40.000 de tone/hartie si 70.000 de tone/celuloza, din care aproximativ 40.000 de tone/an celuloza sunt destinate vanzarii. "Productia de hartie a combinatului, pe un an de zile, ar fi suficienta sa inconjoare de 17 ori Pamantul, la Ecuator, cu o banda de hartie lata de un metru", spune Doru Lupeanu, referent marketing SCR Grup.
Pe langa celuloza papetara, combinatul este cel mai mare producator de hartie de ambalaj din Romania, detinand aproximativ 70% din productia interna. In 2003, combinatul din Dej a produs 42.800 de tone de celuloza, iar in primul semestru al acestui an a inregistrat o cifra de afaceri de 18,6 mil. euro.
Pana la sfasritul anului, reprezentantii companiei estimeaza o crestere de 12% a cifrei de afaceri fata de 2003, pana la 40 mil. euro. De asemenea, pentru 2004, se asteapta realizarea unui profit de aproximativ un milion de euro, in conditiile in care in 2003 combinatul a avut un profit de 350.000 euro, iar in 2002 a raportat o pierdere de aproximativ 250.000 euro.
Pe piata hartiei de ambalaj, principalii competitori ai Somes Dej sunt companiile Ambro Suceava si Omnimpex Hartia Busteni, iar pe piata hartiei apte pentru tipar, concureaza cu Celhart Donaris Braila, Comceh Calarasi si Omnimpex Haria Busteni.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO