Companii

Ioan Nani, Antibiotice: E important să încurajăm producţia, nu să îi dăm în cap cu impozite aberante

Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi: Este greu să păstrezi forţă de lucru calificată în cercetare, în sectorul asigurării calităţii, în marketing sau vânzări. Sunt domenii unde oamenii sunt învăţaţi să câştige bine

Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi: Este greu să păstrezi forţă de lucru calificată în cercetare, în sectorul asigurării calităţii, în marketing sau vânzări. Sunt domenii unde oamenii sunt învăţaţi să câştige bine

Autor: Cristina Bellu

30.09.2016, 00:06 529

Industria producătoare de medicamente este tot mai afectată de taxa clawback, în condiţiile în care aceasta a ajuns să reprezinte aproximativ 30% în valoarea adăugată a unui producător de farmaceutice. Acest lucru este impropriu şi, pe termen scurt, va duce la sucombarea producătorilor de medicamente, este de părere directorul general al Antibiotice Iaşi Ioan Nani.

„Din 2011 industria producătoare a subvenţionat piaţa farmaceutică prin taxa clawback, taxă care a devenit în momentul de faţă o frână pentru producători. Este nefiresc ce se întâmplă. Nimeni nu s-a gândit atunci că taxa clawback va ajunge la 25-26%, în condiţiile în care trebuia să fie o taxă de gestionare, de reglare a unor supraconsumuri pe anumite molecule. Din păcate, în valoarea adăugată a unui producător de farmaceutice s-a ajuns ca taxa clawback să reprezinte aproximativ 30%. Acest lucru este impropriu şi, pe termen scurt, va duce la sucombarea producătorilor de medicamente.“

În România există în momentul de faţă aproximativ 67 de producători de medicamente care asigură în jur de 16% din consumul valoric şi 24% din consumul fizic de medicamente.

Potrivit lui Nani, capabilitatea industriei ca din resursele proprii să-şi dezvolte constant nomenclatorul de produse adaptându-l la nevoia reală terapeutică, dar şi capacitatea de a avea constant personal calificat pentru a face acest lucru reprezintă două dintre direcţiile de care industria produ­cătoare trebuie să ţină cont în dezvoltarea ei.

„Este adevărat că atragerea şi păstrarea oamenilor calificaţi în companie sunt dificil de realizat atâta vreme cât statul nu este interesat de acest lucru, suprataxând industria, intrând şi luând clawback cât jumătate din fondurile de salarii. În aceste condiţii este greu să păstrezi forţă de lucru calificată în cercetare, în sectorul asigurării calităţii, în marketing sau vânzări. Sunt domenii unde oamenii sunt învăţaţi să câştige bine.“

În opinia acestuia, pentru a putea scădea dependenţa de produsele externe este necesar să existe o legislaţie care să încurajeze industria, nu să o frâneze prin tot felul de condiţii restrictive.

„Pentru a putea scădea dependenţa trebuie să încurajăm acest domeniu, nu să îl frânăm cu condiţii restrictive. E important să încurajăm producţia, nu să îi dăm în cap cu impozite aberante şi alte suprataxe.“

Veniturile din vânzări ale Antibiotice Iaşi în S1 au fost de 143,8 mil. lei, în creştere cu 8,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De asemenea, profitul înregistrat de producătorul ieşean a fost de 16,44 milioane lei, în creştere cu 7,8% faţă de S1/2015.

Compania are un portofoliu de 136 de medicamente, ce vizează acoperirea a 12 clase terapeutice

Antibiotice este controlată de Ministerul Sănătăţii cu o deţinere de 53%, urmat de SIF Oltenia (SIF 5) cu 13,52%, Broadhurst Investments cu 4,19% şi SIF Transilvania (SIF 3) cu 4,03%, restul acţiunilor fiind împărţite de alţi investitori de pe piaţa de capital de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO