Companii

Ioan Niculae, cel mai puternic antreprenor român din top 500 companii din Europa Centrală şi de Est

Ioan Niculae, cel mai puternic antreprenor român din top 500 companii din Europa Centrală şi de Est. Foto: Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

06.09.2012, 00:07 2400

Interagro şi Oscar Downstream, două companii româneşti cu afaceri de peste 500 milioane de euro controlate de antreprenori români, au intrat anul trecut pentru prima dată în topul celor mai mari 500 de jucători regio­nali întocmit de firma de consultanţă Deloitte.

Acestea sunt de altfel şi cele mai mari businessuri cu capital privat autohton din România.

Creşterea businessului Interagro, care a urcat în 2011 cu 60% în euro şi a ajuns la 647,2 mil. euro, a fost favorizată de recolta deosebit de bogată de anul trecut şi în general de condiţiile foarte bune din sectorul agricol caracterizate prin preţuri majorate la cereale, ten­dinţă care s-a manifestat şi pe plan internaţional. Interagro este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.

Reprezentanţii Oscar Downstream spun că au fost ajutaţi anul trecut de tendinţa de apreciere a preţului la petrol şi de majorarea accizelor la produse petroliere, care le-au adus în 2011 un avans de 33,5% la nivelul afacerilor, şi au atins nivelul de 531,3 mil. euro.

Pe locul doi la creştere în regiune

Printre cele 37 de companii româneşti prezente în topul primilor 500 de jucători regionali se mai numără şi o altă companie cu capital privat românesc, respectiv operatorul de telecomunicaţii RCS & RDS, al omului de afaceri Zoltan Teszari, care a rulat în 2011 afaceri de 479 mil. euro. Grupul controlat de Teszari a căzut anul trecut 18 poziţii şi a prins ultimul loc în top.

Reprezentanţii firmei de consultanţă Deloitte spun că per total anul trecut România a pierdut o companie din topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, însă cele existente înregistrează printre cele mai mari creşteri din regiune la nivelul veniturilor.

"România, în contextul regional, a performat bine anul trecut. Ceea ce este mai surprinzător este că la o creştere medie de 9 -10% a veniturilor companiilor din regiune, România s-a poziţionat pe locul doi, cu un avans de 16%, o creştere mai mare consem­nând doar Lituania. În ultimii ani tendinţa a fost de creştere a numărului de companii româneşti în topul primilor 500 de jucători regionali, în detrimentul Poloniei, Cehiei sau Ungariei. România se aşază treptat pe locul de drept care i se cuvine, adică undeva în primele trei economii din regiune", spune George Mucibabici, preşedintele De­loitte România.

România a ocupat anul trecut abia locul cinci în regiune după numărul de companii prezente în topul primilor 500 de jucători regionali, număr care s-a redus în 2011 la 37 de companii, faţă de 38 câte avea cu un an în urmă.

Deşi anul trecut au intrat în top patru noi companii româneşti, Interagro, Celestica, Oscar Downstream şi Michelin România, alte cinci au părăsit topul regional.

"Anul 2012 va fi caracterizat de incer­titudine. Criza din zona euro este în derulare, şomajul va pune probleme Europei, iar situaţia din Grecia şi din alte state UE va avea impact nega­tiv asupra celorlalte state. Pe lângă incer­titu­dinile de pe plan european se adaugă pro­ble­mele din România, astfel că încrederea investi­torilor va avea de suferi", a declarat Ahmed Hassan, managing partner Deloitte Ro­mânia.

Oscar Downstream: Ne propunem o creştere sănătoasă şi în paşi mici

Traderul de produse petroliere Oscar Downstream, a doua cea mai mare companie din România cu capital privat autohton, care a rulat anul trecut afaceri de 531,3 mil. euro, spune că în următorii ani îşi propune o dezvoltare "în paşi mici" .

"În ultimul an de zile ne-am concentrat atenţia pe colectarea creanţelor. Ne-am fortificat departamentul de risc şi hedging. Creşterea businessului de anul trecut s-a datorat scumpirii petrolului şi majorării accizelor. După cum ştiţi, începând cu luna martie a anului trecut biodiesel-ul nu a mai fost scutit de accize. În continuare ne propunem o creştere sănătoasă şi în paşi mici", a declarat Delia Arsenie, fost vicepreşedinte al Băncii Italo Romena care a preluat conducerea Oscar Downstream anul trecut.

Anul trecut afacerile companiei au înregistrat o creştere importantă, de 33,5% în euro, depăşind pentru prima dată pragul de jumătate de miliard de euro. Pe de altă parte, profitul companiei a coborât puternic, la 6,3 mil. euro şi conducerea spune că în continuare există o presiune pe costuri.

Oscar Downstream a fost înfiinţată în anul 2001 de omul de afaceri Alin Niculae şi în prezent a devenit cea mai mare companie petrolieră independentă din România neafiliată vreunui lanţ internaţional. Niculae s-a retras de doi ani din conducerea executivă a companiei şi între timp a recrutat-o pe Delia Arsenie, care a preluat mandatul de la 1 martie 2011.

La baza dezvoltării businessului Oscar Downstream o contribuţie importantă au avut-o afacerile derulate cu companii de stat, printre care de-alungul timpului s-au numărat CFR Călători, Aeroportul Otopeni, Compania Naţională a Huilei, regiile de transport public din Craiova şi Braşov, Electrocentrale Deva, complexurile energetice Craiova şi Turceni şi alte companii de stat.

Delia Arsenie (foto) spune că în prezent compania are circa 1.200 de clienţi persoane juridice, iar printre cei mai importanţi sunt cei din infrastructură.

"Noi suntem importatori de motorină înfiinţaţi în anul 2001 şi cu timpul ne-am creat propria nişă de piaţă. Am încercat să dezvoltăm mai multe linii de business. Am construit 31 de staţii pe tot teritoriul României ca să deservim clienţii", spune Arsenie.

Ea a precizat că termenele de plată au crescut faţă de anul trecut şi au ajuns la circa 48 - 50 de zile, o altă problemă care dă bătăi de cap companiei fiind fluctuaţiile de curs valutar având în vedere expunerea pe care o are compania din cauza plăţilor în dolari pe care le efectuează.

Conducerea Oscar Downstream spune că cel mai adesea evoluţia cursului de schimb se răsfrânge negativ asupra profitabilităţii companiei chiar şi atunci când compania ia măsuri de protejare împotriva acestui risc prin operaţiuni specifice de hedging valutar.

Delia Arsenie a mai precizat că activitatea trader-ului de produse petroliere a fost mai slabă în prima jumătate a anului din cauza vremii nefavorabile prin debutul lui 2012, precum şi ca urmare a grevei de două săptămâni a angajaţilor de la Oil Terminal (OIL), cel mai mare terminal petrolier de la Marea Neagră, de care activitatea Oscar Downstream este puternic legată. Ea se aşteaptă ca activitatea să-şi revină pe final de an, dar estimează că afacerile vor consemna o scădere în 2012.

Tradiţional perioada septembrie - noiembrie este cea mai bună pentru Oscar Downstream şi echivalează cu activitatea pe jumătate de an, mai spun reprezentanţii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO