Companii

Italia, un exemplu de forţă agroalimentară: ia din România materii prime şi aduce produse finite

Italia, un exemplu de forţă agroalimentară: ia din...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

09.11.2023, 00:07 25560

România a importat din Italia produse agricole şi agroalimentare în valoare de peste 770 de milioane de euro, în creştere cu 21,5% faţă de anul precedent. Din această sumă, 82% au fost alimente şi băuturi procesate precum brânzeturi şi lactate (72,4 mil. euro), cafea (69,5 mil. euro), produse de brutărie şi produse de patiserie (64,5 mil.euro euro), arată datele ITA-Biroul Agenţiei Italiene de Comerţ Exterior din Bucureşti.

Comparativ, România a exportat în Italia produse agricole şi alimentare în valoare de peste 1 miliard de euro, cu o creştere de peste 25% faţă de 2021, Italia fiind prima piaţă de desfacere a exporturilor româneşti din această categorie. Însă, doar 24% din aceste exporturi reprezintă alimente şi băuturi procesate. 

Cele mai exportate categorii de produse sunt cereale, seminţe oleaginoase, tutun, grăsimi şi uleiuri animale şi vegetale, carne şi derivate din carne, conform aceleiaşi surse. Practic, România exportă materii prime precum cereale şi carne, care sunt procesate şi importate din Italia sub formă de alimente, deşi livrările Italiei pe plan local sunt mai mici decât cele ale României în Italia.

Exporturile de produse alimentare ale Italiei se ridică la 50 de miliarde de euro, în timp ce ale României la nici 3 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO