Companii

Jucatorii din auto: Organizarea salonului auto SIAB in 2009 este pusa in discutie

17.11.2008, 21:16 88

In conditiile actuale ale crizei financiare, organizarea Salonului Auto de la Bucuresti in 2009 in intervalul 8-18 octombrie, potrivit calendarului Organizatiei Internationale a Producatorilor de Automobile (OICA), este posibil sa fie amanata sau anulata.
"Exista o serie de temeri legate de industria auto. Daca piata cade si conditiile de finantare devin mai dificile, este "imoral" pana la urma sa investesti intr-o expozitie de lux. Asa cum o facem la Bucuresti chiar daca au existat critici in fiecare an, nivelul in ceea ce priveste standardul standurilor au fost la nivel international. Este posibila inclusiv amanarea SIAB-ului", a declarat Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). In conditiile in care SIAB ar fi organizat, acesta va avea loc in cadrul Romexpo, si nu in cadrul Tiriac Expo (fostul Metro Otopeni).
"Avem un preacord cu Romexpo, prin care ei se obliga sa finalizeze o investitie importanta in doua hale expozitionale, la o data care sa ne permita lansarea SIAB-ului asa cum este programat in calendarul OICA", a subliniat Valmar.
Potrivit vicepresedintelui APIA, mai multi importatori ar prefera realizarea de campanii de promovare proprii si nu ar dori sa investeasca in participarea la SIAB.
"Exista voci care supun "decat sa arunc x milioane de euro pentru un eveniment de doua saptamani, mai bine de aceiasi bani fac un cadou clientilor sau imi sprijin retelele de distributie. Nu s-a ajuns inca la o linie comuna inca. Si chiar daca se va organiza SIAB-ul, nu exista nicio garantie ca toate marcile vor fi reprezentate", a spus Valmar.
Chiar si in conditiile in care se va organiza SIAB, prezenta Porsche Romania nu este sigura.
"Nu se poate spune inca daca Porsche Romania va participa sau nu. Daca conditiile financiare nu vor mai permite sa ne prezentam la acelasi nivel de calitate, sub nivelul acela nu participam", a subliniat Brent Valmar.
Potrivit declaratiilor Laurei Andreescu, director de marketing in cadrul Romcar, importatorul Ford pe piata locala, compania are intentia de a participa la SIAB in 2009, in timp ce reprezentantii Mercedes-Benz Romania si Renault Romania considera ca este prematur orice comentariu cu privire la SIAB 2009.
Costul mediu de inchiriere a unui stand in cadrul SIAB a fost cuprins intre 50 si 90 de euro pe metrul patrat, in timp ce costul necesar constructiei standului a urcat pana la 445 de euro pe metru patrat potrivit organizatorilor.
Potrivit estimarilor ZF, costurile totale ale celor sase standuri ale Porsche Romania, respectiv chiria si costurile de constructie, au fost de aproximativ 1,6 mil. euro.
 
Cititi un interviu cu Brent Valmar in pagina 11
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO