Companii

Jumătate din contractele directe ale Hidroelectrica au picat după ce au lăsat un minus de 1,5 miliarde de lei în conturile companiei

Jumătate din contractele directe ale Hidroelectrica au picat după ce au lăsat un minus de 1,5 miliarde de lei în conturile companiei

Autor: Roxana Petrescu

23.07.2012, 00:07 2172

Alte două contracte directe au picat la finele săptămânii trecute, astfel că până acum numărul "victimelor" făcute de insolvenţa Hidroelectrica se ridică la cinci. În după-amiaza zilei de azi urmează o nouă rundă de discuţii cu Energy Holding, urmând ca luna aceasta să se ajungă şi la o înţelegere cu Alro, cel mai mare contract de vânzare a energiei pe care îl are Hidro­electrica.

Până în acest moment au fost denunţate cinci contracte directe ale producătorului de energie, care în total, în perioada 2006-31 mai 2012, au lăsat în urmă în contul Hidro­electrica un minus de 1,5 miliarde de lei (peste 330 de millioane de euro), sumă care reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare din contract şi preţul pe care l-ar fi obţinut compania de stat dacă ar fi ieşit cu energia în piaţa liberă. În realitate, pentru toate contractele directe ale Hidroelectrica, încheiate la începutul anilor 2000, prejudiciul ajunge la 4,5 miliarde de lei, circa 1,2-1,3 miliarde de euro, conform declaraţiilor lui Daniel Chiţoiu, ministrul economiei, citat de Mediafax. ZF a calculat la începutul acestui an prejudiciul adus Hidroelectrica de contractele directe, rezultatul arătând că timp de aproape un deceniu profituri potenţiale de circa 1,5 miliare de euro au ocolit vistieria companiei prin vânzarea energiei la un preţ mai mic decât cel din piaţă.

Ce s-a întâmplat până acum?

Ultimele două contracte denunţate au fost cele semnate cu Alpiq RomIndustries şi cu Alpiq RomEnergie. Ele se alătură contractelor cu EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C., companii care la rândul lor au pierdut accesul direct la cea mai ieftină energie din ţară.

Alpiq RomEnergie s-a format în jurul EHOL Distribution, un pui al Energy Holding, iar Alpiq RomIndustries este fostul Buzmann In­dustries, o companie care, potrivit infor­maţiilor disponibile, ar fi fost controlată tot de Bogdan Buzăianu, omul din spatele Energy Holding. Contractul dintre Hidroelectrica şi Alpiq RomEnergie datează din 2008, iar cel cu Alpiq RomIndustries este din 2004. Cele două companii au cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica 2,5 TWh împreună, pentru care au plătit un preţ de 130 de lei pe MWh, la fel ca Energy Holding. Pe bursa de energie OPCOM, preţul spot a ajuns însă anul trecut la 221 de lei pe MWh, în timp ce media contractelor bilaterale a fost de 162 de lei pe MWh.

În afară de contractele denunţate, admi­nistratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a finalizat o negociere cu Electro­magnetica, firmă care a reuşit să-şi menţină accesul la energia hidro după ce a acceptat o majorare de preţ de la 140,2 lei pe MWh la 198,6 lei pe MWh. Astfel, în acest moment, la negocierile cu Hidroelectrica au mai rămas Alro, Energy Holding, Elsid şi Electrocarbon.

Calendarul săptămânii

"Luni (azi - n.red.), la ora 12.00 ne întâlnim din nou cu Energy Holding şi sperăm să avem o decizie finală pe baza acestui contract. De fiecare dată ei au venit la discuţii cu o ofertă îmbunătăţită şi este şi în interesul nostru să ajungem la o înţelegere", a spus Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar al Hidro­electrica după intrarea în insolvenţă.

Potrivit datelor din raportul administra­to­rilor pe 2011, publicate de Fondul Proprietatea, Hidroelectrica şi-a vândut o treime din producţia de energie electrică pe contractele cu EFT AG, EFT România, Euro P.E.C., Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries. Administratorul judiciar al companiei a precizat recent că toate cantităţile eliberate în urma denunţării contractelor directe vor fi puse pe bursa de energie OPCOM. Deja, primele două astfel de pachete de energie au fost vândute săptămâna trecută pe bursa OPCOM, pentru ele luptându-se un număr record de participaţi.

Arctic şi Holcim, fără energie ieftină?

Pe de altă parte însă, cei care aveau priza cuplată la energia ieftină o dădeau mai departe către mari consumatori industriali.

Potrivit unor date recente ale Trans­electrica, Alpiq RomIndustries este furnizorul de energie pentru producătorul de electro­casnice Arctic, pentru Kronospan sau Sortilemn. Alpiq RomEnergie este compania care dă electricitate pentru Rominserv, dar şi pentru Michelin Cord. EFT România era compania care alimenta fabricile de ciment Holcim din Aleşd, Câmpulung şi Turda.

Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, şi-a cerut insolvenţa pe 15 iunie şi a primit-o cinci zile mai târziu, compania fiind adusă în acest prag de managementul dezastruos care a fost însă girat de fiecare guvern care s-a perindat pe la conducerea României în ultimul deceniu. Daniel Chiţoiu, actualul ministru al economiei, spunea la finele săptămânii trecute, citat de Mediafax, că speră ca până cel târziu la începutul trimestrului IV Hidroelectrica să poată ieşi din insolvenţă.

Hidroelectrica a finalizat anul trecut cu un profit net de numai 1,5 milioane de euro la afaceri de 713 milioane de euro. Compania a intrat pe pierderi după primele şase luni din 2012, pentru prima dată în ultimii zece ani. Totodată, compania încearcă în acest moment să abţină de la Camera de Comeţ şi Industrie a României (CCIR) avizele pentru activarea clauzelor de forţă majoră din cauza secetei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO