Companii

Lacăt pe 20% din producţia de medicamente a României. Cine rămâne să-şi dispute poziţia a doua

Lacăt pe 20% din producţia de medicamente a României....

Autor: Ioana David

06.07.2013, 16:01 1085

Cei mai mari zece producători farmaceutici locali au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 550 mil. euro, în uşoară creştere comparativ cu nivelul din 2011, arată un calcul ZF pe baza informa­ţiilor de la Registrul Comerţului.

Lupta la vârful producţiei a fost extrem de strânsă în 2012, în condiţiile în care diferenţa dintre lider (Terapia Ranbaxy) şi compania de pe locul doi (Europharm)  a fost de numai 1,8 mil. euro.

Cel mai mare producător local s-a menţinut Terapia Ran­baxy, pe locul doi fiind fabrica Europharm de la Bra­şov, deţinută de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK). Singurul producător cu acţionariat român din top zece este Antibiotice, deţinut de Ministerul Sănă­tăţii.

 

Prima închidere de fabrică din Europa de Est?

Săptămâna trecută, gigantul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat că intenţionează să închidă fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov, din cauza unei „supracapacităţi de producţie“ a formelor orale la nivelul întregului grup, dacă în şase luni nu găseşte un cumpărător pentru fabrică. Anun­ţul a fost o surpriză în con­diţiile în care GSK anun­ţa în ur­mă cu patru ani că face din Ro­mâ­nia bază de ex­port de 300 mil. euro pen­tru un ati­de­pre­siv. Chiar şi mai re­cent, Glaxo vor­bea în termeni opti­mişti despre acti­vitatea de export.

Europharm era totodată unul dintre cei mai mari exportatori farma, în 2011 spre exemplu, 60% din volumul de produse mergea la export, în circa 80 de state. La Braşov, GSK a transferat producţia unor medicamente precum antidepresivul Seroxat sau  Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO