Companii

Lafarge si-a majorat exporturile cu 10% in primul semestru

21.06.2006, 19:19 19

Volumul exporturilor derulate de catre compania Lafarge prin terminalul SICIM a crescut cu 10% in primul semestru al anului fata de perioada similara a anului trecut, potrivit reprezentantilor companiei. Prin SICIM, al carui actionar majoritar este Lafarge Ciment (99,79% din actiuni), divizia locala de ciment a grupului francez Lafarge a inceput sa exporte din luna martie a acestui an clincher.
Decizia de a adauga clincherul, prefabricat din care se obtine cimentul, la exporturile de ciment a survenit in urma cererilor venite de pe coasta de vest a Africii.
Cimentul este exportat catre SUA si Nigeria, iar clincherul catre Nigeria si Camerun. Exporturile reprezinta 45% din productia de la Medgidia care se ridica la aproximativ 2 milioane de tone de ciment si clincher pe an. Lafarge mai are fabrici de ciment la Hoghiz (jud. Brasov) si Targu Jiu.
Lafarge Ciment are o marja de profit neta la exporturi pana in 5%. Anul trecut, profitul brut al Lafarge Ciment a trecut de 50 mil. euro, inregistrand o marja de circa 30%.
"Piata constructiilor din Romania nu si-a atins potentialul de dezvoltare", afirma reprezentantii diviziei de ciment.
Integrarea Sicim in cadrul grupului Lafarge a necesitat investitii de 5 mil. euro dintre care 2,2 mil. euro in ciment, 2,3 mil. euro in clincher si 0,5 mil. euro in echipamente. Grupul francez a investit pana la finele anului trecut 325 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO