Companii

Magazinele Cavaliere nu au putut evita insolventa dupa ce si-au bazat extinderea pe credite

Magazinele Cavaliere nu au putut evita insolventa dupa ce si-au bazat extinderea pe credite
28.01.2010, 23:22 1011

Reteaua de magazine Cavaliere - unul dintre principalii jucatoripe piata de vestimentatie masculina, detinut de compania RomanianDistribution Group - se afla in insolventa, potrivit datelorRegistrului Comertului, dupa ce creditori precum Banca Transilvaniaau incercat sa recupereze in instanta datoriile de la retailer,arata datele de la Tribunalul Bucuresti.

Lista insolventelor din retailul de fashion se extinde astfel cuun nou nume "greu", o retea cu 20 de magazine, incasari de 8 mil.euro si 160 de angajati, dupa ce Lee Cooper, Leonardo sau Mondex auurmat aceleasi proceduri in incercarea de a salva businessul.Actionarii magazinelor Cavaliere, Monica si Nicolae Toader Caluda(care detin 65% din actiuni) si Deli Priscoli Pirolamo, au incercato restructurare a businessului inca de la jumatatea anului trecut,reducand cu 25% numarul de angajati si inchizand sase unitati inorase ca Galati, Ploiesti sau Brasov.

De asemenea, printre solutiile de supravietuire s-a numarat sidiminuarea colectiilor la articolele de baza si rotirea acestora decat mai multe ori in vederea epuizarii stocurilor.

Lipsa unui impact major in ceea ce priveste reducerea de costurii-a determinat insa pe actionarii Romanian Distribution Group satreaca la o reorganizare interna.

Insolventa le acorda in prezent posibilitatea de a valorificastocurile ramase fara ca firma sa fie obligata sa achite datoriilescadente.

Au facut disponibilizari

"Dupa ce s-au facut disponibilizari de personal si s-au luatmasuri de renuntare la contractele care generau pierderi, inprezent au loc negocieri cu proprietarii spatiilor comercialepentru mentinerea contractelor in conditii care sa asigure o minimaprofitabilitate si pentru debitor", afirma Mihaela Murariu, ManagerAssociate in cadrul Elva Cont SPRL, administratorul judiciarresponsabil cu reorganizarea retelei Cavaliere.

Murariu este de parere ca mallurile ar trebui sa adopte opolitica de preturi adaptata situatiei de criza, mai ales ca multiretaileri au fost afectati de scaderea consumului.

In toamna anului trecut, Monica Toader, unul dintre actionariicompaniei, afirma, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, caextinderea retelei Cavaliere s-a bazat exclusiv pe credite bancare.Compania a investit in ultimii doi ani peste doua milioane de euroin dezvoltare, mare parte din aceasta suma fiind credite bancare.Constienti ca "orice mutare costa", actionarii companiei auconstruit pentru acest an un plan de expansiune mult mai prudent.Singurele lansari stabilite pentru acest an sunt in Arad si inBucuresti (in magazinul Cocor), restul fiind deocamdata pus subsemnul intrebarii, potrivit informatiilor comunicate anterior decompanie.

Ieri, pana la inchiderea editiei reprezentantii Cavaliere nufacut niciun comentariu pe marginea acestui subiect. Nici BancaTransilvania nu a transmis ZF o pozitie oficiala legata de sumelepe care institutia le are de recuperat de la magazineleCavaliere.

Daca cu dezvoltatorii centrelor comerciale au reusit sanegocieze scaderi de chirii, cu bancile a fost mai greu, din parteaacestora venind cele mai mari presiuni. Conducerea Cavaliere afirmaanul trecut ca din ianuarie 2009 bancile au inceput sa facapresiuni pentru a le fi restituite din sume.

Chiar daca retailerul avea credite negociate la sfarsitul lui2008, pe o perioada de un an, bancile au vrut sa micsoreze risculpe client, astfel ca, pe langa ratele lunare la care erau angajati,au intervenit si presiunile de a reduce din liniile de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO