Companii

Magazinele Flanco, scoase la vânzare oficial de bănci pentru cel puţin 14 mil. euro

25.08.2010, 23:58 83

Cele trei bănci care au creditat reţeaua Flanco în perioada decreştere a electroretailului - ING, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD -au aprobat ieri planul de reorganizare al companiei, care practicelimină riscul de intrare în faliment a operatoruluimagazinelor.
Băncile, care sunt de fapt actualii acţionari ai reţelei, urmeazăsă aleagă în câteva săptămâni noul investitor al Flanco, cel careva permite companiei să-şi ramburseze datoriile bancare garantateşi care va face o infuzie de capital în firmă pentru a susţinecreşterea afacerilor în ultimul trimestru din an - perioadă cu vârfde vânzări.


"Pasul următor este transferul reţelei de magazine către o altăfirmă. Băncile creditoare au de ales între doi investitori, ambiiîndeplinind condiţiile iniţiale puse de creditori: achitareapreţului transferului fondului de comerţ şi a creanţelor, care nupoate fi mai mic de 10 milioane de euro, şi realizarea unei infuziide capital de 4 mil. euro în firmă. Nu pot da numele acestora dincauza unor clauze de confidenţialitate", a declarat AndreeaAnghelof, Senior Partner al Casei de Insolvenţă Transil­vania SPRL,administratorul judiciar al Flanco International.
Retailerul, care valora aproxi­mativ 100 mil. euro pe Bursă în2007, ar putea fi preluat astfel de către un investitor nou pentruun preţ care porneşte de la 14 mil. euro.
Vechii investitori, cei care au pierdut dreptul de veto în favoareabăncilor creditoare odată cu intrarea în insolvenţă a firmei FlancoInternational (deţinută de Flamingo International), sunt DragoşCincă, fondatorul reţelei (cu 25% din acţiuni la FlamingoInter­na­tional), Dan Adamescu (20%), pro­prietarul Unirea ShoppingCenter, Ion Alexandru Ţiriac (cu 5%) - fiul miliar­darului IonŢiriac - şi firma Midfair Mana­gement Services, cea care a luatanul trecut 22% din companie.
Pe lista scurtă a celor interesaţi de preluarea businessului Flancoar putea fi Dan Adamescu, Lorand Szarvadi - acţionarul minoritar alretailerului concurent TechnoMarket Domo - un grup de comerţasiatic sau cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Peter Kelner -cel care deţine fondul de investiţii PPF şi reţeaua deelectrocasnice ElDorado din Rusia şi care controlează în Româniacompania de asigurări Ardaf, potrivit unor surse din piaţă.
Contactat în urmă cu două zile de ZF, Lorand Szarvadi a infirmatinte­resul pentru preluarea integrală a reţelei Flanco.

Două scenarii pentru Flanco

Din punct de vedere legal, în acest moment sunt două scenariiposibile pentru Flanco, cel al falimentului fiind exclus, potrivitreprezentantului admi­nistratorului reţelei.
"Scenariile posibile sunt venirea unui investitor nou, care săîndepli­nească condiţiile impuse de creditori şi eventual altecondiţii ale băncilor cre­ditoare, sau preluarea reţelei de către osocietate nou înfiinţată la care unic asociat este compania FlancoInterna­tional", a declarat Anghelof. Vânzarea celor 70 de magazinecă­tre un investitor nou este aproape sigură.

Plan de 145 de pagini

Datoriile reţelei Flanco sunt de circa 23 mil. euro, iar la nivelulgrupului Flamingo sunt de aproxi­mativ 62 mil. euro, potrivitdatelor Casei de Insol­venţă Transil­vania, din care creditorii arputea recupera cel mult de 20 mil. euro în urma aprobării planuluide reorganizarte propus de administratori.
Administratorul juridic al reţelei a finalizat planul dereorganizare în luna iulie a acestui an, după circa 8 luni de laintrarea în insolvenţă. Prezentarea proiectului de ieşire dininsolvenţă al retailerului are 145 de pagini, iar termenul maxim derealizare este de
6 luni de la data aprobării acestuia.
"Aprobarea planului de reorga­nizare reprezintă unul dintre paşiifinali înaintea ieşirii oficiale din insolvenţă. Intern, considerămacest proces deja încheiat, Flanco fiind în acest moment o companienouă, restructurată", a declarat Adrian Olteanu, CEO-ulFlanco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO