Companii

Mărcile private ar putea ajunge la 30% din piaţă. Intrarea Tesco sau Aldi ar fi decisivă

Mărcile private ar putea ajunge la 30% din piaţă. Intrarea Tesco sau Aldi ar fi decisivă

Autor: Cristina Rosca

26.10.2011, 12:14 1225

"Mărcile private au ajuns, potrivit estimărilor noastre, la 11% din piaţa locală în volum, România fiind astfel mult în urma altor pieţe din regiune, unde ponderea ajunge la 28- 30%", spune Bryan Roberts, retail insights director în cadrul Kantar Retail EMEA, o companie de consultanţă şi cercetare cu sediul la Londra.

La nivel regional, în state precum Slovacia, Ungaria şi Cehia, unu din trei produse cumpărate este marcă privată. La polul opus, în Ucraina şi Bulgaria, aceste produse au ajuns la doar 1-2% din totalul pieţei de retail.

Adevăraţii performeri nu se găsesc însă la nivelul Europei Centrale şi de Est, ci chiar în rândul ţărilor dezvoltate. Astfel, în Elveţia şi Marea Britanie unu din două produse este marcă privată.

O singură direcţie, în sus

"În aceste condiţii, pentru România nu există decât o singură direcţie, în sus. Peste cinci ani, ponderea ar putea urca la 20%, iar peste zece ani la 25-30%", spune Roberts, care recunoaşte însă că nu vom ajunge niciodată la nivelul unor state precum Elveţia sau Marea Britanie, în condiţiile în care comportamentul de consum diferă de la stat la stat.

Roberts mai spune că un rol important în creşterea ponderii mărcilor private ar putea să îl joace intrarea pe piaţa locală a unor jucători precum Tesco şi Aldi.

"Piaţa va creşte cu siguranţă, în condiţiile în care se află încă la un nivel incipient. Intrarea cel puţin a unuia dintre aceşti jucători face automat ca ponderea mărcilor private să crească considerabil", a spus englezul prezent în cadrul evenimentului Trade Round Table organizat de revista Magazinul Progresiv.

El mai spune că Tesco este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe această piaţă, pentru că practică preţuri foarte mici pe segmentul mărcilor private.

Intră Tesco?

Roberts a declarat că în Marea Britanie, la fel ca în România, există zvonuri privind intrarea Tesco în România.Zvonuri despre intrarea companiei britanice au apărut în urmă cu circa 2 ani, însă nu au fost confirmate niciodată de retailer.

Despre forma de intrare s-a scris că va fi printr-o achiziţie a unuia dintre jucătorii de pe segmentul hipermarketurilor.Numele vehiculate au fost Carrefour şi Real, însă amândoi jucătorii le-au negat.

Mărcile private au o istorie scurtă în România, în condiţiile în care retailul modern are la rândul său doar 15 ani de prezenţă pe piaţa locală.

Pe pieţele din vestul Europei aceste produse au avut timp să intre în conştiinţa oamenilor pentru ca apoi să ajungă şi în coşurile lor. Principalele avantaje ale acestor produse sunt, potrivit lui Roberts, "preţul, care este cu circa 30% mai mic decât al brandurilor, costurile de ambalare, advertising sunt la rândul lor cu 10% mai mici, iar marja furnizorilor scade cu 20% faţă de produsele de brand. Toate aceste aspecte te conving să cumperi".

Retailerii îşi creează propriile branduri

Roberts, care a spus că este îmbrăcat 100% în mărci private, adaugă faptul că pentru a creşte vânzările retailerii încearcă să creeze branduri pentru produsele mărci private pentru ca acestea să nu mai fie asociate cu Carrefour, Tesco sau Lidl.

Reţeaua germană de tip discount Lidl, care a pornit cea mai mare ofensivă din retailul autohton şi operează în prezent în jur de 120 magazine în România, a venit cu acest model de business, în rafturile magazinelor existând produse lactate Pilos, mezeluri Baroni sau pestele Combino, mărci private ale Lidl, "mărci" noname pe care nemţii mizează doar prin preţ.

Astfel, 80% din produsele comercializate sunt marcă proprie Lidl.Printre furnizorii locali se numără Albalact, CrisTim, Angst sau Vel Pitar.

Lidl nu este singurul exemplu în acest sens, reţeaua de supermarketuri Billa deţine marca privată Clever, liderul din comerţ Metro Cash deţine Aro, iar Carrefour marca 1.

În condiţiile în care în coşurile românilor apar tot mai des mărci private, şi Billa, cel mai mare jucător de pe segmentul supermarketurilor după cifra de afaceri, a mizat pe Clever şi My (cosmetice), potrivit Soranei Georgia, directoarea retailerului. Astfel, vânzările de mărci private au ajuns la peste 10% din totalul vânzărilor.

În condiţiile în care cifra de afaceri a fost anul trecut de 1,14 miliarde de lei (271 de milioane de euro), mărcile private au contribuit cu peste 110 milioane de lei (26 de milioane de euro), potrivit estimărilor ZF.

Potenţial pentru haine şi electronice

Dintre produsele mărci private din lanţul Billa cel mai bine se vând produsele alimentare de bază, conservele şi unele cosmetice.

Vânzările de mărci proprii la categoriile produse alimentare, detergenţi şi produse de igienă reprezintă anul acesta 8% din totalul vânzărilor de produse din categoriile respective, în condiţiile în care anul trecut ponderea acestora era la 5%, potrivit Anei Maria Florea, responsabilul de relaţii publice în cadrul Cora România.

Astfel, potrivit estimărilor ZF, mărcile proprii din aceste trei categorii aduc în conturile Cora circa 20 de milioane de euro.

Bryan Roberts spune la rândul său că în România în prezent cel mai bine se vând ca produse mărci private alimentele şi produsele de igienă şi îngrijire.El crede însă că în timp aceste produse ar putea câştiga teren şi la categoriile îmbrăcăminte şi electronice şi electrocasnice.

Potrivit ultimelor date existente, piaţa de mărci private în România se ridică la peste 900 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO