Companii

Mega Image are undă verde pentru scoaterea de pe piaţă a turcilor de la G’market

Mega Image are undă verde pentru scoaterea de pe piaţă a turcilor de la G’market

Dacă în 2007 G’market reuşea să facă vânzări de aproape 60 de milioane de euro, anul trecut acestea ajunseseră să scadă la 18,6 milioane de euro

Autor: Cristina Roşca

06.12.2011, 00:07 1881

Consiliul Concurenţei a aprobat la jumătatea lunii noiembrie preluarea reţelei de supermarketuri G'market, una dintre primele reţele străine de magazine din piaţa locală, de către belgienii de la Mega Image.

"În data de 15 noiembrie Mega Image a primit aprobarea oficială din partea Consiliului Concurenţei pentru achiziţia celor trei unităţi G'market. Acestea au intrat deja într-un proces de transformare, urmând să fie integrate treptat în reţeaua Mega Image: primele două unităţi, cele din Mall Vitan şi Colentina - Obor urmând a fi deschise pe 14 decembrie, iar unitatea din Plaza România în luna ianuarie 2012", spun reprezentanţii Mega Image.

G'market şi-a păstrat până în ultimul moment magazinele din Bucureşti Mall şi Plaza România, primele două malluri deschise în Bucureşti, dezvoltate de compania Anchor Group, parte tot a grupului FIBA, care deţinea şi G'market.

G'market iese din comerţ

Odată cu transformarea celor trei magazine G'market din Bucureşti în Mega Image, reatilerul iese complet din piaţa locală după ce alte două unităţi, ambele în Iaşi, au fost preluate anul acesta de francezii de la Carrefour.

G'market, unul dintre primii retaileri care au intrat pe piaţa locală, în 1998, la doar doi ani distanţă de Metro Cash&Carry, care practic a lansat comerţul modern în România, este ultima "victimă" a crizei financiare mondiale.

Deşi a fost unul dintre pionierii comerţului modern din România, înaintea Billa (Rewe - Germania) şi a Carrefour, care a venit în 2001, G'market nu a mizat la fel ca alţi competitori ai săi pe extindere rapidă.

Mai mult, în ultimii trei ani, deşi anunţase planuri de expansiune, compania nu a mai deschis nicio unitate, ci doar a închis. Închiderile au avut loc după ce începând cu 2008 afacerile au intrat pe un trend descendent. Astfel, dacă în 2007, cel mai bun an pentru companie, G'market reuşea să facă vânzări de aproape 60 de milioane de euro, anul trecut acestea ajunseseră să scadă la 18,6 milioane de euro, respectiv mai puţin de o treime.

Primele zvonuri despre vânzare

Primele informaţii despre o posibilă vânzare a supermarketurilor G'market au apărut în luna august, când, potrivit unor surse din piaţă, printre companiile interesate de achiziţia magazinelor G'market se numărau Carrefour şi Mega Image. La momentul respectiv reprezentanţii Mega Image şi Carrefour nu au oferit niciun comentariu, în timp ce oficialii G'market au negat informaţiile.

Ei spuneau atunci că managementul com­paniei nu a iniţiat niciun fel de discuţii în acest sens şi nici nu are intenţia de a vinde lanţul. La începutul acestui an reţeaua de supermarketuri a G'market număra şase unităţi. Prima închidere a fost a unităţii din Focşani, la începutul lui 2011. Apoi, în vară a urmat cea din Iaşi din Iulius Mall, care a fost înlocuită de un magazin Carrefour Market, iar pe 8 octombrie a venit rândul magazinului din Hala Centrală din Iaşi, preluat la rândul său tot de Carrefour.

Ajunge la 105 magazine

Retailerul belgian Mega Image va termina acest an cu o reţea de 105 magazine, dintre care 35 inaugurate în 2011. Compania, care a investit în total pe piaţa locală în 2011 circa 50 mil. euro, are planificate pentru luna decembrie pantru noi deschideri după alte două în noiembrie.

Retailerul, parte a Delhaize Group, a avut anul trecut afaceri de peste 883 mil. lei (210 milioane de euro), în creştere cu aproape 45% faţă de 2009.

Pe piaţa locală, pe segmentul supermarketurilor din retailul modern, principalii jucători sunt Billa (Rewe Germania), Mega Image (Delhaize Belgia), Carrefour Market (Carrefour Franţa) şi Interex (Groupement des Mousquetaires-ITM Entreprises Franţa).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO