Companii

Michael Lloyd, Baneasa: Acum nu am mai fi inceput un asemenea proiect

23.10.2007, 19:33 25

Michael Lloyd, managing partner al proiectului imobiliar Baneasa din nordul Capitalei, care va atrage investitii de circa 1,8 miliarde de euro, spune ca in contextul imobiliar actual, in care dezvoltarea se face intr-un ritm haotic, actionarii Baneasa nu ar mai incepe constructia unui proiect de o asemenea amploare.
Potrivit lui Lloyd, piata imobiliara locala se confrunta in ultimul an cu o crestere puternica a preturilor la terenuri, situatie greu de prevazut in urma cu cativa ani.
"Am estimat ca in luna iulie a anului 2007 se va inregistra o scadere a preturilor la terenuri, datorita reducerii numarului de proiecte speculative, insa vom putea verifica acest lucru doar la sfarsitul acestui an. Cred ca in conditiile actuale nu am fi inceput un proiect atat de mare precum Baneasa", explica Lloyd, care considera ca in ultimii ani au fost derulate foarte multe proiecte imobiliare slabe calitativ.
In aceste conditii, ritmul de constructie a zonei de birouri din cadrul proiectului Baneasa va fi dictat de cerintele de inchiriere, iar dezvoltarea zonei rezidentiale va fi derulata dupa ritmul de vanzare a locuintelor.
"Incepand de anul viitor vom putea dezvolta proiectul Baneasa in functie de cerintele pietei, pentru ca am finalizat o mare parte din investitiile in infrastructura. Spre exemplu, daca piata rezidentiala va intampina un regres in urmatorii ani, putem sa intrerupem pentru o perioada dezvoltarea proiectului", afirma Lloyd.
Actionarii proiectului imobiliar Baneasa, oamenii de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu si Radu Dimofte, unii dintre cei mai influenti oameni de business, impreuna cu Universitatea de Agronomie au investit pana in prezent 200 de milioane de euro in dezvoltarea proiectului Baneasa, valoare care nu cuprinde investitiile in infrastructura.
"Pana acum am contractat imprumuturi in valoare de 120 de milioane de euro de la banci, o parte dintre ele fiind deja achitate. Vom continua sa derulam imprumuturi de la banci pentru a dezvolta proiectul Baneasa si nu luam in considerare listarea la bursa pentru a atrage finantare", spune oficialul Baneasa Investments, dezvoltatorul proiectului Baneasa, cel mai mare de acest gen din Romania.
Baneasa Investments va trece anul viitor pentru prima oara pe profit, potrivit estimarilor companiei, datorita evolutiei pietei de real estate in general, a segmentului constructiilor, precum si datorita cresterii pretului de inchiriere.
Reprezentantii companiei estimeaza o valoare aproximativa a profitului net de circa 400 de milioane de euro in momentul finalizarii proiectului. Potrivit lui Lloyd, in prezent nu exista un masterplan care sa precizeze clar dezvoltarea viitoare a Capitalei.
Spre exemplu, se construiesc in centrul orasului cladiri cu un regim de inaltime foarte ridicat, in zone in care exista doar imobile de patrimoniu sau se dezvolta proiecte rezidentiale care sunt vandute la preturi care nu justifica calitatea locuintei, conchide managerul de la Baneasa Investments.
Proiectul imobiliar Baneasa se va intinde pe o suprafata de 221 ha, detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMVB), din care 50 ha de spatiu verde, si va mari suprafata Capitalei cu 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO