Companii

Modificările aduse statutului microîntreprinderilor în Codul Fiscal reduc cu 80% numărul firmelor care pot face sponsorizări deductibile

Modificările aduse statutului microîntreprinderilor în...

Autor: Roxana Rosu

31.10.2017, 11:37 707

Peste 80% dintre companiile cu profit din România nu vor mai putea face sponsorizări deductibile după redefinirea microîntreprinderilor în Codul Fiscal, ceel 50.000 de firme afectate de modificarea legii având un potenţial de sponsorizare de aproape 40 milioane de euro, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare.

Conform Legii Sponsorizării şi Codului Fiscal, societăţile comerciale plătitoare de impozit pe profit pot direcţiona, sub formă de sponsorizare, până la 20% din impozitul pe profit către organizaţii din anumite domenii printre care şi organizaţiile neguvernamentale. Dacă valoarea sponsorizării nu depăşeşte 0,5% din cifra de afaceri întreaga sumă a sponsorizării se deduce din impozitul pe profit de plată.

”Este modalitatea prin care firmele din România pot sprijini fără niciun cost sectorul neguvernamental”. Anul trecut, din cele 119.594 de companii plătitoare de impozit pe profit, o treime au folosit facilitatea fiscală, direcţionând peste 270 de milioane de euro către organizaţiile eligibile, arată datele ANAF.

Dar, în baza ordonanţei 3/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, prin care limita maximă a cifrei de afaceri care defineşte microîntreprinderile a fost crescută de la 100.000 euro la 500.000 euro, numărul de societăţi comerciale care beneficiază de această facilitate fiscală se reduce substanţial. Calculele făcute de ARC arată că au fost afectate aproape 50.000 din firmele care anterior erau eligibile, cu un potenţial de sponsorizare de aproape 40 milioane de euro.

”În plus, având în vedere şi anunţul Ministerului Finanţelor Publice din 26 octombrie despre schimbarea termenilor de impozitare pentru companii cu cifra de afaceri până la 1 milion de euro, scenariile legate de finanţarea proiectelor cu mii de beneficiari copii, bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi alte grupuri vulnerabile capătă proporţii dramatice”.

Potrivit ARC, aceste schimbări vor afecta cel mai mult organizaţiile de dimensiuni mai mici, din localităţi mai mici, care nu pot accesa finanţările marilor corporaţii sau fondurile publice şi care depind tocmai de sponsorizările pe care le pot obţine de la agenţii economici locali, în marea lor majoritate microîntreprinderi.

”Aceste măsuri generează un mediu neechitabil pentru micii întreprinzatori care pentru un comportament identic nu beneficiază de acelaşi facilităţi fiscale ca societăţile comerciale impozitate pe baza profitului. În plus credem că micii întreprinzători sunt cei care au nevoie şi mai mult ca aceste comportamente de solidaritate şi implicare socială să fie încurajate”.

Schimbările de mai sus, generate de Ordonanta 3/2017, vin în contextul în care condiţiile facilităţii fiscale tocmai fuseseră îmbunătăţite începând cu 1 ianuarie 2016, modificând procentul de direcţionare din cifra de afaceri de la 0,3% la 0,5%, cu obiectivul de a creşte fondurile care pot fi direcţionate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO