Companii

Morgan Stanley si UBS vor lista RCS&RDS la Londra

01.08.2007, 19:53 32

Bancile de investitii Morgan Stanley (SUA) si UBS (Elvetia) au fost mandatate de conducerea RCS&RDS sa intermedieze listarea grupului telecom pe Bursa din Londra prin emisiunea de global depository receipts (GDR) - certificate care au in spate actiuni, afirma experti din piata. Din echipa de consultanti face parte si casa de avocatura Badea Clifford Chance.
RCS&RDS va emite actiuni noi reprezentand 15% din capitalul social si care vor fi vandute pe piata de capital londoneza sub forma de GDR. Actiunile nou emise vor fi actiuni preferentiale, fara drept de vot, dar detinatorii vor avea prioritate la incasarea dividendelor. Emisiunea de actiuni urmeaza sa fie aprobata de actionarii grupului saptamana viitoare. Contactati de ZF, reprezentantii RCS&RDS si cei ai Morgan Stanley nu au comentat aceste informatii pana la inchiderea editiei.
RCS&RDS este detinut de omul de afaceri roman Zoltan Teszari, 37 de ani, si fondurile de investitii EPIC si Quadrant, prin intermediul Cable Communications Systems inregistrata in Olanda. Grupul are operatiuni in Romania, Slovacia si Ungaria. In Romania, RCS&RDS se situeaza pe locul al doilea pe piata de cablu, dupa UPC, care a cumparat in 2005 pentru 400 de milioane de dolari grupul Astral, rivalul RCS&RDS.
Grupul a intrat pe piata de telefonie fixa, iar acum vrea sa intre pe piata telefoniei mobile, avand deja o licenta 3G. Pentru a intra pe telefonia mobila, o piata extrem de concurentiala, RCS&RDS are nevoie de cel putin 200 de milioane de euro.
Acum un an operatorul a fost evaluat intr-un top al ZF intre 400 si 500 de milioane de euro. Surse din piata spun ca in acest moment valoarea RCS&RDS depaseste un miliard de euro, existand evaluari care merg pana aproape de 2 miliarde de euro daca se iau in considerare multipli financiari de pe piata internationala. Grupul este destul de reticent in a prezenta rezultatele financiare, care includ atat operatiunile locale, cat si pe cele din Slovacia si Ungaria.
Singurele companii cu activitati de baza in Romania listate la Bursa din Londra sunt distribuitorul de medicamente A&D Pharma si grupul Vimetco, inregistrat in Elvetia si care detine in Romania producatorul de aluminiu Alro Slatina si cel de alumina Alum Tulcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO