Companii

Nicolae, Carabulea, Vuza si indienii se bat pe activele Tractorul

02.08.2006, 19:23 18

Societatile Mahindra&Mahindra (India), InterAgro (patron - Ioan Nicolae), Atlassib (patron - Ilie Carabulea) si Serviciile Comerciale Romane - SCR (patron - Stefan Vuza) au depus scrisori de interes pentru preluarea activelor firmei Tractorul Brasov, a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu.
Alte doua firme, respectiv MYO-O si Class, ultima reprezentata de societatea Peter Schmitdt, sunt interesate, de asemenea, sa preia activele Tractorul, potrivit AVAS.
Orasanu a afirmat ca privatizarea companiei din Brasov va continua cu vanzarea pe module a activelor firmei si ca Tractorul a deschis o lista de concediere colectiva.
Liderul sindicatului de pe platforma Tractorul Brasov, Gheorghe Apostu, a declarat ca Orasanu, presedintele AVAS, face confuzii intre activele si pachetul majoritar de actiuni al uzinei. "Orasanu greseste. Nu este vorba despre scrisori de intentie pentru preluarea activelor uzinei, ci pentru pachetul majoritar de actiuni", a declarat Apostu.
AVAS a prezentat Guvernului un memorandum pentru modificarea strategiei de privatizare a societatii Tractorul, documentul vizand restructurarea activitatii si reducerea numarului de personal, comasarea activitatii de productie prin crearea unui modul compact si viabil, format din fabrica de tractoare si, eventual, fabrica de turnate-forjate, si vanzarea unui teren de circa 80 de hectare, ramas neutilizat.
Institutia a suspendat, in luna mai, negocierile cu firma indiana Mahindra&Mahindra pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Tractorul. In prezent, Mahindra este interesata sa preia doar o parte dintre modulele functionale ale uzinei.
Tractorul are datorii totale de 748 mil. lei si anticipeaza pentru 2006 pierderi nete de 1.390 mld. lei vechi. Firma are comenzi pe piata interna de doar 400 de tractoare, iar la export inregistreaza pierderi de circa 3.000 de euro pentru fiecare tractor livrat.
Negocierile cu Mahindra&Mahindra pentru privatizarea Tractorul au fost initiate in octombrie 2005 si au fost suspendate la sfarsitul lunii mai, in urma unor neintelegeri privind modalitatea de stergere a datoriilor companiei din Brasov. Conducerea companiei Mahindra& Mahindra a solicitat anularea unor datorii de 180 mil. euro si a considerat ca nu detine suficiente garantii privind aprobarea ajutorului de stat de catre Consiliul Concurentei si Comisia Europeana. Ulterior, discutiile au fost reluate.
Restructurarea Tractorul va implica si disponibilizarea unor angajati, cu plata salariilor compensatorii. La Tractorul Brasov lucreaza in prezent circa 2.200 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO