Companii

Nitescu vrea sa vanda Ultex Tandarei si afacerea cu biodiesel

06.07.2007, 18:23 112

Vanzarea companiei, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 46,3 mil. euro, iar pentru acest an estimarea este de 64 mil. euro, este intermediata de Compania de Consultanta si Investigatii Financiare, detinuta de Ionel Blanculescu., fostul presedinte AVAB (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare - actualul AVAS).
"In prezent, suntem in discutii avansate cu doua companii din Statele Unite ale Americii, care au inceput deja efectuarea analizei due dilligence la Ultex", a declarat Nitescu. El spune ca inainte de lansarea oficiala a anuntului international de vanzare, a mai primit oferte de la mai multe companii si fonduri de investitii din Austria, Anglia, Grecia, Franta, precum si de la cateva societati cu capital autohton.
Nitescu mentioneaza ca decizia de a renunta la aceasta afacere a fost luata atat din motive personale si profesionale, dar si deoarece afacerile s-au dezvoltat si in alte domenii, cum ar fi cele din real estate, care nu necesita un volum de munca atat de mare fata de cel solicitat la Ultex, unde lucreaza circa 350 de salariati.
"Pretul final al tranzactiei va fi determinat de rezultatele analizei due-dilligence, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca este singura si cea mai mare fabrica procesatoare de uleiuri vegetale cu capital autohton din Romania, iar in situatia in care Ultex ar porni de la zero, ar obtine un profit net anual de circa 8-9 milioane de euro in conditiile unei piete de desfacere asigurate", a spus el.
Ultex, companie care detinea anul trecut 14% din piata locala a uleiurilor vegetale, s-a axat incepand cu cel de-al doilea semestru din 2006 pe procesarea semintelor din soia, dar si pe producerea de biodiesel, fiind primul producator local de uleiuri vegetale care a decis sa produca biodiesel pe plan local, prin intermediul brandului Biodil. Nitescu nu isi va concentra insa viitoarele afaceri pe aceste segmente de piata.
"Consider ca piata de agribusiness si biodiesel reprezinta o adevarata provocare pentru viitor, pe cat de profitabila, pe atat de solicitanta. De aceea ma voi ocupa in continuare de business in general, domeniu in care am activat de aproape 40 de ani", a spus Nitescu.
Ultex a finalizat in martie 2007 o investitie de aproximativ 3,6 milioane de euro in scopul imbunatatirii calitatii si cresterii capacitatilor de procesare pentru boabele de soia si rapita, compania procesand anual aproximativ 175.000 tone boabe de soia si avand pe piata uleiurilor si sroturilor de soia o cota de piata de circa 40%. Potrivit lui Nitescu, compania controleaza mai multe facilitati in domeniul de agribusiness care impreuna au o capacitate de circa 30.000 de tone.
In 2006, Ultex a investit de asemenea din fonduri proprii circa 4,5 milioane de euro in dezvoltarea instalatiei si tehnologiei de obtinere a biodieselului, investitie pe care producatorul o va repeta anul acesta pentru a dubla capacitatile de producere a biodieselului.
Ultex, care este primul producator de biodiesel din Romania cu certificat de conformitate si licenta de fabricatie eliberate de Registrul Auto Roman pentru utilizare 100%, va produce lunar din a doua jumatate a anului 2007 circa 4.500 de tone de biodiesel.
Producatorul a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 163,37 milioane de lei (46,3 mil. euro), in scadere cu 6% fata de anul precedent din cauza schimbarii strategiei de procesare, prin trecerea de la procesare de floarea-soarelui la procesare de soia, a demararii unui amplu program de investitii in dezvoltarea unor instalatii de biodiesel si a modificarii pietelor tinta.
Nitescu estimeaza insa ca valorificarea pietei de biodiesel va aduce companiei la sfarsitul acestui an rezultate financiare de aproximativ 200 de milioane de lei (64 mil. euro), o contributie importanta in sustinerea cifrei de afaceri avand-o si sroturile de soia.
Printre producatorii locali de uleiuri vegetale care au decis sa investeasca in productia de biodiesel se numara si Ulerom Vaslui, una dintre companiile care compun grupul Racova, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, dar si Expur Urziceni, Argus Constanta si Prutul Galati.
Potrivit normelor europene, in 2007 biocombustibilul ar trebui sa reprezinte 2% din consumul total din Romania (230.000 de tone), iar pana in 2020 sa ajunga la 20% din consumul de combustibil.
Piata uleiului este estimata la aproximativ 250.000 de tone de ulei anual, cu o valoare de peste 200 de milioane de euro. Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Ultex Tandarei, Argus Constanta, Expur Urziceni, sau Prutul Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO