Companii

Nuclearelectrica: Certitudinea consumului face sigure investiţiile în energie

Nuclearelectrica: Certitudinea consumului face sigure investiţiile în energie

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

21.07.2011, 00:03 374

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă,unul dintre cei mai mari producători de energie din România, spunecă negocierile pentru atragerea investitorilor în proiectulreactoarelor 3 şi 4 continuă, o companie din China, dar şi firmedin "ţări cu economii puternice" fiind interesate de cel maiambiţios proiect energetic al României din ultimii 20 de ani.

Deşi problemele care au apărut anul acesta la centrala nuclearăFukushima pe fondul calamităţilor naturale din Japonia audeterminat Germania să renunţe complet la energie nucleară până în2022, reprezentanţii Nuclearelectrica spun că atragereainvestitorilor nu a devenit un proces mai dur în acest context derevizuire a strategiilor nucleare la nivel european.
"La nivel european, înainte de evenimentele de la Fuku­shima seaflau în construcţie 4 centrale nucleare (în Finlanda, Franţa şiSlovenia) şi alte 13 ţări printre care şi România aveau prevăzuteconstruirea de reactoare nucleare noi. După Fukushima, 13 statemembre ale Uniunii Europene şi-au afir­mat continuarea politicii îndomeniul nuclear şi angajamentul de a dezvolta în continuare acestdomeniu. Este de subliniat faptul că în România, spre deosebire deGermania sau alte state care reconsideră energia nucleară, există oputernică susţinere atât din partea autorităţilor, cât şi apopulaţiei", mai spun reprezentanţii Nuclearelectrica.
Deşi anul acesta proiectul de 4 miliarde de euro pentru construireacelor două reactoare noi la Cernavodă a primit o lovitură dură,patru din şase investitori interesaţi alegând să abandoneze aceastăinvestiţie, reprezentanţii Nuclear­elec­trica spun că au purtatnegocieri cu chinezii de la China Guan­gdong Nuclear Power Company,dar şi cu "companii din ţări cu economii puternice", în contextulîn care producţia de ener­gie este una dintre cele mai sigureinvestiţii ale mo­mentului.
"La ora actuală, investiţiile în domeniul energiei sunt dintre celemai sigure având în vedere siguranţa consumului. Există companiidin ţări cu economii puternice care şi-au manifestat interesulpentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiectimportant atât pentru România, cât şi pentru regiune, care poatepermite pătrunderea pe piaţa europeană a unor companii din afaraEuropei, cât şi diversificarea portofoliului", au mai spusreprezentanţii Nuclearelectrica, fără a face nominalizări.
Nuclearelectrica a produs în primele şase luni ale anului, princele două reactoare funcţionale de la Cernavodă, o cantitateaproape similară de energie faţă de primul semestru al anuluitrecut, în contextul în care în ambele perioade una dintre celedouă unităţi a fost oprită pentru revizii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO