Eveniment

Ministerul Economiei are patru proiecte de 10 mld. € pentru parteneriat public privat. Când le va face?

Autor: Roxana Petrescu

05.05.2011, 23:52 638

Cele mai importante patru proiecte pe care Ministerul Economieiîncearcă să le facă în parteneriat public privat au o valoare de 10miliarde de euro, dar despre multe dintre ele se discută de maibine de 20 de ani.

Oficialii instituţiei explică aceste tergi­ver­sări fie prinvenirea crizei, fie prin faptul că anu­mi­te proiecte aveau nevoiede un anumit con­text pentru a deveni viabile economic, dar uită săprecizeze şi impactul pe care multiplele schim­­bări de strategieenergetică, de la o gu­ver­na­re la alta, l-a avut asupra unorinvestiţii uriaşe.

Pe lista proiectelor prioritare pe care Ministerul Economiei leare în vedere pentru parteneriate public private sunt reactoarele 3şi 4 de la Cernavodă (4 mld. euro), hidrocentrala Tarniţa -Lăpuşteşti (peste 1 mld. euro), proiectul de terminale de gaze AGRI(1,2-4,5 mld. euro) şi ca noutate un proiect la termocentrala de laDoiceşti (0,7 mil. euro).

"Am semnat un acord de dezvoltare în 2008 poate fiind preaoptimişti în legătură cu rea­lizarea reactoarelor 3 şi 4 de laCernavodă. Esen­ţial acum este să refacem acţionariatul pentru căde acest lucru este condiţionat între­gul proiect", a spus DragoşPopescu, di­rec­torul ge­neral al EnergoNuclear, compania depro­iect pentru cele două reactoare noi de la Cer­na­vodă. El nuspune că a fost un eşec plecarea a patru investitori străini dintrecei şase pe care compania reuşise să-i atragă în 2008, ci că"într-un efort de dezvoltare", aşa cum caracterizează încercărilede a lansa cel mai ambiţios proiect energetic local în valoare de 4miliarde de euro, este normal să se întâmple şi astfel delucruri.

"Energia este o afacere extraordinară. Cu siguranţă se vor găsioameni care să bage bani", a mai spus Popescu.

Al doilea proiect gigant pe care Ministerul Economiei promitesă-l facă în parteneriat public privat este hidrocentrala cuacumulare prin pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti, în valoare de peste unmiliard de euro.

"În ultimii ani am asistat la o schimbare fundamentală a pieţeicare face acest proiect obligatoriu pentru sistem. Este vorbadespre dezvoltarea energiilor necontrolabile, verzi. Acum acestproiect devine economic fezabil şi obligatoriu totodată pentrusiguranţa siste­mului", a declarat Valeriu Binig, director serviciifinanciare energie şi resurse din cadrul Deloitte România, liderulconsorţiului în vederea pregătirii procesului de atragere ainvestitorilor în acest proiect.

"Avem circa 10 investitori interesaţi de acest proiect, dar amcontactat peste 150 de posibili investitori din toamna anuluitrecut", a mai spus Binig. Până în ianuarie 2012 ar trebuiselectaţi investitorii, pentru ca în februarie 2012 să seînregistreze compania de proiect. În a doua jumătate a anului 2012ar trebui semnat contractul de execuţie de lucrări, iar lucrărilear trebui să înceapă în 2013 pentru ca în al doilea semestru alanului 2019 să fie finalizate.

În ceea ce priveşte proiectul AGRI, care-şi propune să aducăgaze naturale azere în Europa prin intermediul unui sistem de douăterminale de gaze naturale lichefiate în Georgia şi în România,investiţia ar fi între 1,2 şi 4,5 mld. euro pentru capacităţicuprinse între 2-8 mld. metri cubi. Abia în prima jumătate a anuluiviitor ar trebui finalizat studiul de fezabilitate care va arătadacă proiectul este sau nu viabil din punctul de vederefinanciar.

Cel de-al patrulea proiect prezentat de Ministerul Economieieste o investiţie de 700 de milioane de euro într-o termocentralăla Doiceşti alături de compania chineză China Huadian Engineering.Construcţiile ar trebui să înceapă în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO