Companii

Nuclearelectrica umple golurile secetei: reactoarele dau mai multă energie populaţiei după „forţa majoră“ de la Hidroelectrica

Nuclearelectrica umple golurile secetei: reactoarele dau mai multă energie populaţiei după „forţa majoră“ de la Hidroelectrica

Autor: Roxana Petrescu

30.10.2011, 00:02 118

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, unul dintre cei mai ieftini producători de energie din România, a suplimentat livrările de electricitate către populaţie pentru a putea acoperi golul lăsat de scăderea producţiei de energiei hidro din cauza secetei.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cei doi producători de energie care pot echilibra preţul plătit de consumatorii din seg mentul reglementat al pieţei, în special populaţia, prin faptul că prin costurile scăzute de producţie diminuează impactul pe care energia termo, o energie scumpă, îl are în factura plătită de utilizatorul final.

Hidroelectrica însă a avut un an dificil, lipsit de precipitaţii abundente aşa cum au fost cele de anul trecut, aşa că firma a fost obligată recent să activeze clauza de forţă majoră în toate contractele de vânzare a energiei pentru că nu-şi mai putea îndeplini obligaţiile.

Acest lucru a produs însă şi un gol în livrările pentru piaţa reglementată, cea reprezentată de populaţie sau de micii consumatori industriali, segment unde a intervenit Nuclearelectrica.

Reactoarele la nevoie se cunosc

"Vânzările pe contractele reglementate în perioada ianuarie-septembrie 2011 au fost de 61,3% din energia livrată de Cetrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. În luna octombrie procentul energiei vândute de Nuclearelectrica pe contractele reglementa te a crescut la peste 67 %. Aceasta a fost urmarea reducerii aportului Hidroelectrica la producţia de energie din cauze de forţă majoră, situaţie în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a crescut participarea Nuclearelectrica la vânzările pe contractele reglementate, din care se furnizează energie electrică populaţiei, instituţiilor şi micilor consumatori industriali", au explicat reprezentanţii Nuclearelectrica.

Deşi intervenţia Nuclearelectrica poate fi considerată o veste bună pentru populaţie, compania are de pierdut pentru că încasează mai puţin decât în cazul în care ar fi ieşit cu această cantitate de electricitate pe bursa de energie OPCOM.

Un pic mai bine

Potrivit informaţiilor furnizate de producătorul de energie, în primele nouă luni ale anului Nuclearelectrica a înregistrat o cifră de afaceri de 1,15 miliarde de lei (circa 276 de milioane de euro), în creştere cu 4,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

"Creşterea cifrei de afaceri se datorează în principal creşterii volumului vânzărilor pe piaţa zilei următoare (platforma de tranzacţionare spot a bursei de energie OPCOM - n.red.). Rezultatul activităţii societăţii la data de 30.09.2011 are două componente: rezultatul activităţii de exploatare, care a fost un profit în sumă de 135,2 milioane de lei şi rezultatul din activitatea financiară, respectiv o pierdere în sumă de 8,1 milioane de lei, ceea ce a ge nerat un profit brut în su mă de 127,1 milioane de lei şi un profit net în sumă de 102 mi lioane de lei", au mai spus reprezentanţii companiei, precizând că rezultatele sunt în creştere faţă de perioada si mi lară a anului trecut. Aceştia nu au precizat însă ce valoarea a avut profitul net rapor tat în primele nouă luni din 2010.

Veşti bune de pe Dunăre

În ceea ce priveşte valoarea debitelor Dunării, care din cauza secetei scăzuseră des tul de mult, putÂnd duce la oprirea celor do uă reactoare de la Cernavodă, reprezentanţii Nuclearelectrica spun că acestea au revenit la niveluri normale.

"În prezent debitul Dunării şi cota ape lor fluviului la Cernavodă au revenit la ni veluri normale, în jurul mediei multianua le pentru această perioadă. Conform prognozei, nu ne mai aşteptăm pentru acest an la re ducerea debitului şi a cotelor Dunării la valori care să aducă în discuţie posi bilita tea opririi centralei din această cau ză. Sperăm că prognoza să nu fie infirmată de o evoluţie neaşteptată a regimului hidrologic", au mai spus reprezentanţii companiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO