Companii

Oficialii din Sănătate şi preşedintele Băsescu au lansat prima etapă a sistemului informatic

Autor: Ioana David

20.12.2010, 23:50 31

Prima etapă a informatizării în sis­te­mul de sănătate, adicăsistemul in­for­matic unic integrat (SIUI), practic baza de date cucare lucrează medicii de familie, a fost lansată oficial ieri, dartrei medici de familie contactaţi de ZF spun că acest soft nu aajuns încă la ei.

Potrivit informaţiilor Casei Na­ţionale de Asigurări deSănătate, sistemul este operabil în proporţie de 98%, însă treimedicii de familie din Bucureşti cu care ZF a discutat ieri nudispuneau de acest sistem.

"Întotdeauna am fost pentru un astfel de sistem", a spus DoinaMihăilă, medic de familie din Bucureşti. Ea a explicat faptul căpână pe 7 decembrie a funcţionat un soft vechi, dar care nu eracentralizat şi în care datele ajungeau cu întârziere la autorităţi.Ea mai spus că vechiul soft avea "hibe" le­gate de intervalulra­portărilor şi că nu ştie dacă au fost eliminate. Alţi doi medicide familie contactaţi de ZF au spus la rândul lor că nu dispun denoul soft, iar unul a adăugat chiar că a flat de la televizor.

Ce presupune prima parte a informatizării

Odată cu implementarea acestui sistem, orice medic de familie sepoate conecta la această bază de date prin intermediul unui soft depe calculator, care îi oferă informaţii actualizate despre numărulpacienţilor de pe lista sa, dacă pacientul este salariat sau nu,iar prin completarea serviciilor pe care le prestează, informaţiileajung în acelaşi timp la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate,dar şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Pe de altă parte farmaciile dispun de un soft similar prin carepot verifica dacă cel care prezintă prescripţia este asigurat şidacă medicul care a prescris este în relaţie contractuală cu o casăde asigurări de sănătate. Farmaciile com­pletează la rândul lor maimulte câmpuri din această interfaţă, iar datele ajung în timp realpentru decontare la casele de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO