Companii

Olympus a construit cu 75 de milioane de euro cel mai mare exportator de lactate

Olympus a construit cu 75 de milioane de euro cel mai...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.07.2014, 00:07 1284
Fabrica de Lapte Braşov, subsi­di­a­­ra locală a grupului grecesc Olym­pus, tri­­mite 75% din producţia de lactate la export în zece ţări europene din fa­bri­ca Hălchiu (jud. Braşov), con­stru­ită acum trei ani cu investiţii de 75 de mil. euro.

„Exportăm 75% din producţia din România şi cred că acest procent se va păstra şi în continuare. Expor­tăm în zece ţări din Europa, continent care rămâne deocamdată focusul nos­tru“, spune Ilias Pliatsikas, direc­to­rul general al companiei.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 54 mil. euro, in­trând în top cinci cei mai mari produ­că­tori din domeniu ca rulaje, lucru pe care francezii de la Lactalis nu l-au reu­şit la şase ani de la preluarea grupului LaDorna.

Pariul grupului pe export a fost contra curentului de pe plan local în con­diţiile în care exporturile româ­neşti de produse lactate sunt foarte mici, iar închiderile de fabrici au de­ter­minat majorarea importurilor. Sunt câteva companii mari care ex­portă până la 10% din producţie precum FrieslandCampina sau Da­no­ne şi unele mici precum Unilact Tran­silvania (De la Ferma), în timp ce altele precum Lactalis au ajuns după închiderile de fabrici să importe pro­duse finite. Astfel, potrivit esti­mă­rilor ZF, Olympus deţine cel mai mare exportator local de lactate.

Pe de altă parte, investiţia majoră făcută de grupul elen a stat în picioare în condiţiile în care peste 100 de fabrici de lactate s-au închis şi mai mult de 4.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Pe lângă închi­de­rile de fabrici făcute de Fries­landCampina şi Lactalis, cel mai răsu­nător exit rămâne cel al israelienilor de la Tnuva, care în 2012 au pus la­cătul pe fabrica din Popeşti-Leordeni.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre exporturile Olympus

- date despre fabrica din Braşov, numărul de cisterne, strategia de colectare a laptelui

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO