Companii

OMV a găsit un zăcământ de petrol de 17 mld. $ într-o zonă neexplorată de la marginea Oceanului Arctic

OMV a găsit un zăcământ de petrol de 17 mld. $...

Autor: Radu Bostan

09.09.2013, 00:08 642
Grupul petrolier austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie locală, a anunţat desco­perirea unui zăcă­mânt de până la 160 milioane de barili recu­pe­rabili de ţiţei în urma unor foraje de explorare în Marea Barents. Petrolul din depozit, aflat într-o zonă anterior neexplo­rată, ar avea la preţurile de azi o valoare de 17 mld. $ şi ar putea de unul singur să asigure cererea de petrol a României pentru doi ani de zile. Acţiunile OMV pe bursa din Viena au urcat cu 0,8% vineri, în ziua anunţului, la preţul de 36,04 euro per unitate.
 
Dincolo de cantităţile de pe­trol, OMV mai pre­cizează că depozitul conţine şi între 283 milioane şi 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale recuperabile. România, de exemplu, are un consum anual de circa 14 miliarde de metri cubi de gaze.
 
„Luând în considerare segmentele echivalente adiacente primului, volumele de petrol recuperabil pentru întreaga licenţă PL 537 sunt estimate la valori între 200 şi 500 milioane de barili echivalent petrol (bep)“, arată reprezentanţii OMV.
 
Cantitatea este echivalentă cu de două până la de cinci ori producţia anuală a gru­pului, care în 2012 s-a ridicat la 111,1 mi­lioane bep. Producţia aferentă câm­purilor petrolifere şi gazeifere deţinute în Ro­mânia, prin Petrom, a fost de 62,4 mi­lioane bep, sau 56% din total, potrivit rapor­tului anual al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO