Companii

OMV pariaza 500 mil. € pe explorare si productie si lasa rafinarea pe locul III

29.11.2009, 23:13 18

Austriecii de la OMV, actionarul majoritar al Petrom, cea maimare companie locala, spun ca pe termen lung strategia la nivel degrup este aceea de a creste ponderea diviziei de explorare siproductie in detrimentul celei de rafinare.

Pentru Romania, aceasta strategie se traduce prin alocarea apeste 500 mil. euro in 2010 exclusiv operatiunilor de explorare siproductie ale Petrom dintr-un buget de peste un miliard de euro,dar inseamna si revizuirea unor obiective anuntate pentru partea derafinare.

"Ne revizuim strategia pe rafinare ca urmare a scaderii cereriisi a reducerii marjelor. La Petrom face sens sa punem banii inexplorare si productie. Pentru Petrobrazi (cea mai mare rafinariedin cele doua pe care Petrom le are pe plan local - n.r.) amanuntat un proiect de 1,5 miliarde de euro in strategia noastrapentru 2010, proiect care includea si marirea capacitatii derafinare. Avem sub revizuire acest buget si ar putea fi diminuat",a explicat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, fara a da insadetalii suplimentare. Romania produce intern, prin Petrom,aproximativ jumatate din necesarul sau de petrol, restul fiindimportat. Marile castiguri ale Petrom vin tocmai pe partea deexplorare si productie, in timp ce partea de rafinare aduce anualpierderi de sute de milioane de euro.

De exemplu, potrivit rapoartelor Petrom din 2008, companiacheltuia 18 dolari pe fiecare baril de petrol produs care valorainsa peste 80 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO