Companii

Parlamentarii din comisia specială merg la Roşia Montană peste o săptămână

Parlamentarii din comisia specială merg la Roşia...

Autor: Andi Manciu, Liviu Dadacus

18.09.2013, 14:22 333

"Marţi seară sau dimineaţă ne vom deplasa la Roşia Montană, două zile, miercuri şi joi ne întoarcem. Vom avea întâlniri cu toţi reprzentanţii, şi ai minerilor, şi ai firmelor, şi ai autorităţilor şi ONG-uri, care doresc să participe", a precizat preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov.

El a precizat că luni de la ora 13.00 comisia specială se va reuni în şedinţă la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Ministerului Justiţiei.

De asemenea, Comisia se va reuni în şedinţă şi marţi, când vor fi invitaţi la dezbateri reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Marilor Proiecte şi ANRM.

După aceste întrevederi, miercuri şi joi va avea loc vizita la Roşia Montană.

Anterior, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că minerii şi localnicii care susţin proiectul minier au suspendat pentru moment protestele şi aşteaptă ca membrii comisiei speciale să vină la Roşia Montană şi să vadă la faţa locului ce va presupune noua exploatare.

Albu a spus că aceasta a fost una dintre solicitările protestatarilor de la Roşia Montană şi ale minerilor care s-au blocat în subteran.

El a adăugat că premierul Victor Ponta le-a promis că membrii comisiei vor veni la Roşia Montană şi acesta a fost motivul pentru care minerii şi localnicii au suspendat protestele.

Albu a afirmat că protestele au fost suspendate până vineri, inclusiv, şi se aşteaptă o decizie din partea comisiei, iar în cazul în care parlamentarii vor decide să nu vină la Roşia Montană, minerii şi localnicii care susţin exploatarea sunt hotărâţi să reînceapă acţiunile de protest.

Prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pe proiectul de lege privind Roşia Montană a avut loc, miercuri la prânz. Comisia a fost constituită, marţi, prin votul plenului reunit, iar din aceasta fac parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi de la minorităţi. Democrat-liberalii au refuzat să-şi desemneze membri în comisie.

Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă (PSD), Andrei Gerea, Gigel Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochiţoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minorităţi naţionale), Ioan Moldovan (PC).

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că din punctul său de vedere o deplasare a comisiei la Roşia Montană este necesară pentru a se vedea ce implicaţii are proiectul. De asemenea, senatorul PSD Toni Greblă a spus că deplasarea Comisiei speciale parlamentare pentru Roşia Montană în zonă este acum obligatorie, aşa cum este şi ascultarea punctelor de vedere exprimate de protestatarii din Piaţa Universităţii.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, la rândul său, că din punctul său de vedere nu este nicio problemă ca o subcomisie formată din specialişti să se deplaseze la Roşia Montană, concluziile trase urmând a fi discutate în Comisia parlamentară specială, iar deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a declaratcă va propune, în prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, constituirea unei subcomisii formate din experţi care să meargă în zonă.

Şi liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, care este membru al comisiei speciale, a declarat că susţine ideea deplasării membrilor acestui for la Roşia Montană.

În schimb, senatorul PNL Petru Ehegartner a afirmat că a făcut de curând o vizită la Roşia Montană şi că nu crede că deplasarea comisiei speciale acolo ar putea fi "determinantă" pentru proiect. Nici deputatul UDMR Attila Korodi, membru în comisia parlamentară specială, nu vede utilitatea unei deplasări a membrilor acesteia la Roşia Montană, deoarece relevanţa proiectului de lege este una naţională.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Minerii de la Roşia Montană, care se blocaseră în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară.

"Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici", afirma premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie.

Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţa în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că "nu ştiu ce viaţă au oamenii aceştia".

Unul dintre mineri, întrebat dacă are încredere în promisiunea premierului, a răspuns afirmativ, dar a spus că în cazul în care se va înşela totuşi, minerii vor trece la măsuri extreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO