Companii

Patriciu construieşte o clădire de birouri pe cel mai scump teren din Bucureşti, de 7.500 euro/mp, din Piaţa Romană

Patriciu construieşte o clădire de birouri pe cel mai scump teren din Bucureşti, de 7.500 euro/mp, din Piaţa Romană
19.07.2010, 23:08 143

Dinu Patriciu, considerat cel mai bogat om de afaceri dinRomânia, face o clădire de birouri într-unul din punctele fierbinţiale Capitalei, în Piaţa Romană, pe un teren care în perioada deboom imobiliar a costat 7.500 euro/metrul pătrat.

Clădirea de birouri pe care Patriciu o construieşte în PiaţaRomană are două etaje subterane, pentru o parcare cu 36 de locuri,şi cinci etaje superioare, suprafaţa închiriabilă de birouri urmânda fi de 2.300 de metripătraţi. Terenul pe care se află clădirea are o suprafaţă de 600 demetri pătraţi şi a fost cumpărat de către Fabian în 2007 pentru 4,6milioane de euro, respectiv 7.500 euro/metrul pătrat, poate cel maiscump teren vândut în Bucureşti.

Structura clădirii a fost ridicată, iar din lateral se poateobserva un panou albastru inscripţionat DPGS (DinuPatriciuGlobalServices), care anunţă disponibilitatea spaţiilor debirouri.

Reprezentanţii firmei sub care Dinu Patriciu îşi administreazăportofoliul imobiliar nu au oferit informaţii până la închidereaediţiei privind numele chiriaşilor, menţionând doar că procesul deînchiriere a fost început recent.

"La parter va fi amenajată o cafenea. Pentru restul spaţiilors-a interesat multă lume, nu ca pe alte şantiere unde stau cuspaţiile neocupate de luni de zile", spune un muncitor aflat laşantier, care pune pe lista de avantaje şi faptul că în faţaclădirii se află o staţie de autobuz, iar la două minute distanţăeste staţia de metrou de la Piaţa Romană.

Investiţia în proiect este de aproximativ opt milioane de euro,cea mai mare parte a banilor fiind asigurată printr-un credit de6,6 milioane de euro luat de la Bank of Cyprus încă din 2008,potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

În ciuda poziţionării "în buricul târgului", închiriereaclădirii nu va fi un proces facil, în condiţiile în care pe o razăde un kilometru se află cel puţin încă trei clădiri cu mii de metripătraţi disponibili.

Astfel, în clădirea Europe House de la Piaţa Victoriei mai suntdisponibile spaţii cu o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi,pe Căderea Bastiliei în clădirea Crystal Tower, aflată în curs de finalizare, mai este disponibilă mai mult dejumătate din suprafaţa de 16.000 de metri pătraţi, iar în"controversatul" turn Cathedral Plaza nu au fost anunţate până înprezent numele viitorilor chiriaşi.

Una dintre variantele posibile este mutarea sediului firmeiDinuPatriciu Global Services în Piaţa Romană, în condiţiile în carefirma îşi desfăşoară acum activitatea în Băneasa Business &Technology Park, proiectul deţinut de Gabriel Popoviciu în norduloraşului.

Patriciu a mai avut o mişcare asemănătoare în acest an, când aînchiriat 6.000 de metri pătraţi din clădirea Cubic Center pe careo deţine în Pipera către firma Mic.Ro Retail, operatorul reţelei demini-marketuri cu acelaşi nume, deţinută tot de către el. Omul deafaceri nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Având în portofoliu spaţii de birouri cu o suprafaţăînchiriabilă de peste 70.000 mp, Dinu Patriciu este unul dintreprimii cinci proprietari din Bucureşti, alături de fondurile deinvestiţii Immoeast şi CA Immo/Europolis din Austria sau de omul deafaceri Liviu Tudor, dezvoltatorul proiectelor Novo Park şi WestGate Park.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO