Companii

Pepsi Americas investeste 10 mil. $ in fabrica din Covasna

Pepsi Americas investeste 10 mil. $ in fabrica din Covasna

In urma investitiei de la Covasna capacitatea de imbuteliere a Pepsi va creste cu 800.000 de litri

17.12.2008, 17:24 542

Investitia va majora capacitatea de productie pentru toate categoriile de bauturi imbuteliate local de compania americana. In acelasi timp, producatorul a anuntat ca proiectul de constructie a unei noi fabrici la marginea Capitalei avanseaza conform planurilor initiale, care prevad investitii totale de 100-120 mil. euro in aceasta unitate.
Compania si-a incetinit cresterea vanzarilor la nivel local in T3, raportand la noua luni un avans de 12% pe segmentul carbonatatelor si 6% pe necarbonatate, in volum. Pe primul semestru al anului, ratele de crestere in volum fata de aceeasi perioada din 2007 au fost de 16%, respectiv 8%, potrivit rapoartelor financiare ale Pepsi Americas.
Mike Holmes, presedintele Pepsi Americas Romania, pune aceasta incetinire pe seama aparitiei primelor semne de diminuare a consumului local de bauturi racoritoare in T3, insa spune ca piata ramane atractiva pe termen mediu si lung. "Investitiile pe care le realizam in Romania sunt proiecte pe termen mediu si lung, iar pe acest interval de timp ramanem optimisti privind cresterea pietei locale de soft drinks si oportunitatile pe care ni le poate oferi pentru dezvoltarea brandurilor", a afirmat Holmes.
Fabrica pe care Pepsi Americas o construieste in cartierul Militari, la iesirea din Bucuresti, va fi dezvoltata in trei etape, inaugurarea primei faze fiind planificata pentru al doilea trimestru din 2009.
In primul an in care va functiona, unitatea va genera o crestere a capacitatii de imbuteliere a companiei de 800.000 de litri, potrivit estimarilor lui Mike Holmes.
In prezent, imbuteliatorul Pepsi detine doua fabrici pe piata romaneasca, in orasele Bucuresti si Covasna, preluate in 2005 de la Quadrant-Amroq Beverages (QAB), fostul imbuteliator local al produselor PepsiCo. Aceasta achizitie a marcat intrarea Pepsi Americas in Romania.
Producatorul american a platit in total aproape 190 mil. dolari pe QAB, dintre care 55,4 mil. dolari au reprezentat achitarea unor datorii ale companiei preluate.
Fabrica din Covasna, a doua unitate construita de QAB, pe un teren de 30.000 de metri patrati, a fost inaugurata in 2004 pentru a creste capacitatea de imbuteliere a companiei atat pe sucuri carbogazoase si necarbonatate, cat si pe apa minerala. In acelasi an, QAB a incheiat un parteneriat cu Unilever pentru a putea produce local ice tea Lipton in franciza.
Anul trecut, afacerile Pepsi Americas Romania au ajuns la 195 mil. euro, in crestere cu 20,2% fata de 2006, in timp ce profitul net a inregistrat o crestere de 150%, pana la 33,7 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
Incluzand si apele minerale, piata locala de bauturi non-alcoolice este estimata in prezent la peste un miliard de euro. Liderul pietei este compania greceasca Coca-Cola Hellenic, care a raportat anul trecut afaceri de aproape 516 mil. euro in Romania.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO