Companii

Peste 50 de proiecte solare de 500 mil. euro au ajuns la faza construcţiilor. Câte intră în funcţiune în 2012?

Peste 50 de proiecte solare de 500 mil. euro au ajuns la faza construcţiilor. Câte intră în funcţiune în 2012?

proiecte de energie solară

Autor: Roxana Petrescu

16.01.2012, 12:41 3265

După doi de ani de supremaţie a investiţiilor în parcuri eoliene, estimările specialiştilor potrivit cărora energia solară ar putea fi noul boom în ceea ce priveşte sectorul regenerabilelor par să prindă contur.

Costurile în scădere pentru echipamentele necesare, dar mai ales schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român, care după trei ani de zile îşi produce în acest moment pe deplin efectele, sunt factorii care alimentează apetitul investitorilor pentru parcurile solare.

Datele valabile pentru 10 ianuarie 2012 publicate de Transelectrica arată că în acest moment 51 de proiecte solare au contracte de racordare la reţelele de energie, ceea ce înseamnă că pot începe lucrările. În total, aceste proiecte au o capacitate de aproape 210,3 MW şi ar presupune o investiţie de circa 500 de milioane de euro.

Dintre acestea, datele Transelectrica arată că 14 proiecte cu o capacite de circa 61 MW au ca dată de punere în funcţiune anul 2012, investiţiile urmând a se ridica la circa 150 de milioane de euro.

Patru proiecte vor fi realizate în judeţul Prahova, 2 în Timiş, 2 în Olt, 2 în Dolj şi câte un proiect în fiecare din judeţele Gorj, Dâmboviţa, Brăila şi Botoşani.

Soare în toatăţara

Comparativ cu proiectele eoliene, care s-au concentrat cu precădere în zona Dobrogei, regiune cu un potenţial de vânt foarte bun, parcurile solare sunt presărate pe tot teritoriul României, dinAradpână înConstanţa.

Prahova este judeţul în care sunt localizate cele mai multe astfel de proiecte, în total fiind 8 intenţii de investiţii. Timiş şi Bistriţa-Năsăud au atras la rândul lor interesul investitorilor, aici fiind câte 6, respectiv 5 proiecte de parcuri solare.

Dolj, Ialomiţa sau Satu Mare au intrat la rândul lor pe radarul "vânătorilor de soare" în fiecare judeţ fiind 3 astfel de proiecte, potrivit datelor Transelectrica.

Încă de anul trecut, producătorii de echipamente pentru astfel de investiţii spuneau că energia solară va prinde rădăcini şi în România, în contextul în care costurile scad destul de rapid.

De exemplu, Cristian Secoşan, directorul general al Siemens România, spunea că dacă în 2009 panourile fotovoltaice folosite pentru echiparea parcurilor solare costau circa 3 milioane de euro pentru fiecare MW, în prezent costurile au ajuns până la 2-2,5 mil. euro, iar tendinţa de scădere a preţurilor se menţine.

În cazul parcurilor eoliene, montarea unui MW costă între 1,5 şi 1,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO