Companii

Petromidia isi ipotecheaza din benzinarii

18.10.2005, 19:06 7

Rompetrol Rafinare - Petromidia, companie a grupului Rompetrol, va garanta un credit in valoare de 24 de milioane de lei (6,6 milioane de euro) acordat de BRD - Groupe Societe Generale, pentru finantarea activitatii curente, prin instituirea unei ipoteci asupra a zece statii de distributie ale companiei si a terenurilor aferente.

Compania intentioneaza, de asemenea, majorarea cu 20 de milioane de dolari (16,5 milioane de euro) a facilitatii de credit acordata de catre BRD pentru importurile de titei realizate de Rafinaria Petromidia. Aceasta va fi garantata prin ipotecile instituite asupra celor zece benzinarii Rompetrol, precum si prin instituirea de garantii asupra stocurilor de petrol importate si a produselor obtinute din titeiul importat.

Aceste propuneri vor fi supuse votului Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Rompetrol Rafinare, convocata pentru data de 15 noiembrie.

Rafinaria Petromidia si-a intrerupt activitatea la 1 octombrie pe timp de o luna pentru derularea unor lucrari de revizie si modernizare a instalatiilor rafinariei. Investitiile care vor fi realizate in aceasta perioada de companie se ridica la 30 mil. $ (aproximativ 25 milioane de euro). Un numar de 24 de proiecte de modernizare sunt in curs de executie la Petromidia in paralel cu revizia generala, acestea fiind incluse in planul general de investitii de peste 200 milioane de dolari pana in 2007.

Capacitatea de prelucrare a rafinariei ar urma sa creasca cu 10% in urma investitiillor, care vor contribui, de asemenea, la cresterea calitatii si la marirea coeficientului de utilizare a instalatiilor. Rompetrol Rafinare a realizat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 989 milioane de dolari (circa 810 milioane de euro), in crestere cu 65% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net al companiei s-a ridicat in primele sase luni la 71 de milioane de dolari (58,2 milioane de euro), comparativ cu 19 milioane de dolari (15,5 mil. euro) in prima parte a lui 2004.

Compania a castigat mai ales de pe urma cresterii diferentei de pret dintre titeiul Brent, utilizat ca referinta pe plan mondial, si cel al titeiului Ural, de calitate mai slaba, care este prelucrat de Petromidia.

Actiunile Rompetrol Rafinare au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,1180 lei/actiune, in urcare cu 1,7% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 695 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO