Companii

Piaţa de medicamente ar putea creşte cu 8,9%

Piaţa de medicamente ar putea creşte cu 8,9%

Foto Silviu Matei

Autor: Ioana David

19.09.2012, 00:04 291

Piaţa locală de medicamente ar putea ajunge în acest an la 11,7 mld. lei (peste 2,5 mld. euro), în creştere cu 8,9% comparativ cu 2011, arată un calcul ZF pe baza datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

"Prognoza la nivelul anului 2012 rămâne pe creştere cu 8,9% în lei, însă ea poate fi infirmată cu destulă uşurinţă în ambele sensuri: fie o creştere mai mare, datorită nevoilor ridicate de tratament, fie o creştere redusă sau scădere datorită volatilităţii şi incertitudinilor de pe piaţă", a spus Petru Craciun, director general al Cegedim România.

Piaţa de medicamente a încetinit puternic în trimestrul doi al acestui an şi a avut o creştere de 4,4% în lei (scădere de 2,5% în euro), până la 2,77 mld. lei (626 mil. euro), arată datele Cegedim. Rezultatele din trimestrul doi au fost afectate de clawback, o taxă pe vânzările de produse compensate, care se aplică din ultimul trimestru al anului 2011, iar producătorii susţin că a ajuns la un nivel extrem de mare, de 30% din vânzări. Totodată, plata acestei taxe a dat peste cap bugetele companiilor, deoarece suma a fost cu mult peste aşteptările celor din industrie.

Petru Crăciun, directorul general al Cegedim, va participa la ZF PHARMA Summit '12, eveniment organizat de Ziarul Financiar în perioada 24-25 septembrie.

Într-un format unic, ZF îşi propune ca în cadrul acestui eveniment să-i aducă în acelaşi loc pe cei mai importanţi jucători din sistemul sanitar pentru ca timp de două zile să dezbată alături de ei, dar şi de autorităţi cele mai fierbinţi subiecte din domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO