Companii

Pleacă finlandezii, ar putea veni italienii. La Jucu, în locul Nokia se discută venirea producătorului italian de electrocasnice De’Longhi

Pleacă finlandezii, ar putea veni italienii. La Jucu, în locul Nokia se discută venirea producătorului italian de electrocasnice De’Longhi

Autor: Laurentiu Cotu

23.01.2012, 11:57 2425

Producătorul italian de electrocasnice De'Longhi, cu venituri globale de peste 1,6 miliarde de euro şi 7.083 de angajaţi în 2010, se află în discuţii avansate cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj pentru preluarea halelor fostei fabrici Nokia de la Jucu, conform unor surse din piaţă.

"Negociem în prezent cu 5 operatori economici, însă cu doi dintre ei negocierile sunt avansate. Din motive ce ţin de confidenţialitate, nu putem face încă public rezultatele negocierilor", a declarat pentru ZF Transilvania Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

Potrivit unor surse din piaţă, investitorul care ar putea prelua halele Nokia de la Jucu este compania italiană de electrocasnice De'Longhi. Grupul De'Longhi deţine fabrici în China (Guangdong şi Shanghai), dar şi în Rusia şi Italia. Mai mult, italienii au vizitat la finele anului trecut parcul industrial Tetarom III, din Jucu, unde sunt halele fostei fabrici Nokia, potrivit lui Valentin Ilcaş, care a fost liderul sindicatului Nokia Metal.

"Ştiu că reprezentanţii CJ Cluj se află în negocieri cu trei companii străine, Bosch, De'Longhi şi un producător finlandez de echipamente de testare pentru telefonia mobilă. Este posibil ca producătorul italian de electrocasnice De'Longhi să vină la Jucu, în condiţiile în care compania Bosch discută de mai mult timp cu guvernul pentru acordarea unui ajutor de stat", a declarat pentru ZF Transilvania Valentin Ilcaş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a declarat vineri în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV Cluj, că instituţia pe care o conduce se află în acest moment pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte negocierile pentru atragerea unei companii în parcul industrial din Jucu, de unde se retrage cel mai mare producător de telefoane mobile, însă a refuzat să precizeze care este numele investitorului. Potrivit preşedintelui CJ Cluj, contractul care este pe punctul de a fi finalizat va atrage investiţii de până la 30 mil. euro.

"Investitorul respectiv activează în domeniul producţiei de echipamente electrocasnice şi deţine două fabrici în China şi câte una în Rusia şi Italia. Sperăm ca următoarea să fie în România, iar investiţiile ar putea ajunge la 30 mil. euro. În maximum zece zile cred că putem prezenta acest investitor", a declarat Tişe.

Pe de altă parte, după ce Nokia a anunţat că va închide fabrica de la Jucu, în piaţă au fost vehiculate numele mai multor investitori care ar putea veni în parcul industrial Tetarom III, printre care giganţii Samsung, IBM, Huawei, Ericsson, Dell, Bosch, ZTE Corporation, De'Lon ghi sau chiar Terapia.Unul dintre consilierii CJ Cluj a declarat pentru ZF Transilvania că negocierile cu investitorul care va prelua halele Nokia de la Jucu sunt "extrem de avansate", iar compania este din Europa. Clădirea Nokia măsoară 36.000 mp şi include hala de producţie, cantina, o sală de sport, o saună, la care se adaugă un teren de fotbal, plus zona de parcări.

În condiţiile în care, italienii de la De'Longhi vor lua decizia de a construi o nouă fabrică de electrocasnice, în parcul industrial Tetarom III, de la Jucu, investiţia va fi dezvoltată pe platforma Nokia. Nokia a decis, la finele lunii septembrie 2011, să închidă fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii urmau să se deruleze până la finele anului, iar un număr total de 2.200 angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă. Grupul finlandez Nokia a început în luna februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO