Companii

Porumboiu: Adevarata criza va fi cea alimentara, pentru care Romania nu e pregatita

09.10.2008, 17:52 38

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, care controleaza grupul Racova Agro Pan din Vaslui, cu afaceri estimate la 200 mil. euro in acest an, este de parere ca sectorul agricol nu este afectat deocamdata de criza financiara si ca stocurile de produse agricole trebuie pastrate pana in momentul in care preturile vor urca din nou.
"Pietele sunt in fierbere. In sectorul agroalimentar incepe intr-adevar sa se simta o scadere, mai ales ca produsele vor avea preturi sub costuri. Exista in piata o turbulenta, care se va regla insa in urmatoarele luni pentru ca indiferent ce se intampla este nevoie de produse agroalimentare. Painea, laptele sau uleiul se vand cu plata jos, nu este nevoie de credite, de aceea profilul nostru nu va fi afectat de criza", a declarat pentru ZF Adrian Porumboiu.
Sistemul complex care cuprinde productie proprie, silozuri si procesare, si care ii permite omului de afaceri sa incheie tranzactii directe, fara intermediari, il fereste de efectele crizei financiare care a afectat deja alte sectoare, cum ar fi industria chimica, de exemplu, unde produsele se achizitioneaza in avans, necesitand credite. "Asta ne ofera o stabilitate, o siguranta. Avem stocuri consistente si nu voi vinde pana cand preturile, care au scazut in ultimul timp, nu vor reveni. Mai asteptam, pentru ca in curand vom asista la o redresare. Deocandata avem de-a face cu un fenomen asemanator celui de la sarituri. Facem doi pasi in spate pentru a avea un avant mai puternic", crede Porumboiu.
Omul de afaceri spune insa ca Romania ar putea fi afectata mai rau de o criza alimentara, mai ales ca romanii nu sunt pregatiti pentru o astfel de situatie.
"Romania se afla pe locul trei in ceea ce priveste potentialul agricol, dar nu profitam de asta. O criza alimentara ne-ar prinde cu terenurile nelucrate. In contextul ieftinirii terenurilor este bine sa investesti in agricultura, dar numai daca esti intr-o tara cu adevarat europeana. Noi ne aflam deocamdata la periferie si in ceea ce priveste subventiile, si in ceea ce priveste investitiile", explica Porumboiu.
Anul acesta, recolta buna, de 140 de mii de tone de grau si 36 de mii de tone de rapita, dar si investitiile masive in tehnologie au contribuit la cresteri de pana la 20% fata de anul trecut ale afacerilor lui Porumboiu, acestea fiind estimate la aproximativ 200 de milioane de euro.
Grupul pe care il conduce cuprinde 11 companii, cu activitati in principal in industria alimentara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO