Companii

Posibila scadere a ratingului Rompetrol a tras in jos actiunile Petromidia

15.03.2006, 00:00 16

Actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta, care opereaza rafinaria Petromidia, au coborat in debutul sedintei de ieri sub nivelul de 0,09 lei/actiune, dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit luni, de la stabila la negativa, perspectiva ratingului "B minus" acordat grupului Rompetrol Olanda (TRG), actionarul majoritar al companiei.

Agentia Fitch a motivat decizia prin prelungirea investigatiei Parchetului instantei supreme asupra conducerii companiei. Potrivit Fitch, cele mai recente evolutii ale investigatiei, inclusiv sechestrul asigurator aplicat de Parchet asupra unui procent de 26% din actiunile detinute de Rompetrol Olanda la principala sa subsidiara, Rompetrol Rafinare, ar putea inrautati mediul operational si politic in care activeaza grupul.

Reprezentantii Rompetrol Group Olanda au precizat insa ca decizia agentiei de rating Fitch de reconsiderare a ratingului acordat grupului nu va influenta capacitatea financiara si operationala a grupului. "Perspectiva negativa nu inseamna ca o schimbare de rating este inevitabila sau iminenta, conform definitiei Fitch a acestui instrument", sustine Rompetrol.

"Desi actiunea Fitch este de inteles, ea este efectul unei investigatii abuzive, nefondate si prelungite a Parchetului General al Romaniei, care urmareste sa afecteze reputatia Rompetrol, sa dauneze afacerilor companiei si unor manageri si proprietari, printre care ma numar si eu", a spus Philip Stephenson, vicepresedintele TRG.

"Actiunea unilaterala a procurorilor, pe care noi am contestat-o imediat, nu afecteaza in nici un fel actiunile deja gajate. Le pune sub sechestru doar pe cele libere de orice sarcini. Suntem increzatori ca prin mijloace legale vom obtine anularea acestei decizii a procurorilor si vom putea ridica sechestrul asupra actiunilor. In cele din urma, suntem convinsi ca vom demonstra ca acesta este un nou abuz al procurorilor, iar tribunalul va remedia situatia printr-o decizie in favoarea noastra", a adaugat Stephenson.

Grupul Rompetrol detine o participatie directa de 51% la Rompetrol Rafinare si controleaza indirect 77% din actiuni. Sechestrul interzice vanzarea pachetului de actiuni si limiteaza, intr-o anumita masura, flexibilitatea financiara a grupului, sustin analistii Fitch.

Brokerii spun ca decizia Fitch de a reconsidera ratingul acordat grupului Rompetrol nu va avea un efect direct asupra Rompetrol Rafinare pe termen scurt, insa va afecta si mai mult imaginea companiei la Bursa.

"Pe termen scurt, aceasta decizie reprezinta o lovitura de imagine si nu are efecte directe asupra activitatii companiei. Totusi, din punct de vedere al accesului la sursele de finantare, lucrurile se complica, iar increderea partenerilor va suferi", a precizat Marius Veltan, directorul adjunct al societatii de brokeraj Carpatica Invest.

Actiunile Rompetrol Rafinare au atins in debutul sedintei de tranzactionare de ieri un minim de 0,0875 lei/actiune.

Pe parcursul sedintei, cursul si-a revenit, cotatia de inchidere fiind de 0,0918 lei/actiune, cu doar 0,8% mai scazuta decat in sedinta precedenta.

Capitalizarea bursiera a companiei este in acest moment de 544 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO