Companii

Producatorii de tevi de plastic: Fara investitii in infrastructura nu putem sa atingem nivelul de afaceri de anul trecut

Producatorii de tevi de plastic: Fara investitii in infrastructura nu putem sa atingem nivelul de afaceri de anul trecut
24.05.2009, 15:25 1197

 

 

Piata de tubulatura PVC (polivinilclorura) a fost estimata anul trecut la un volum de circa 40.000 de tone, valoarea acesteia fiind de circa 50 mil. euro, in timp ce piata de tubulatura PE (polietilena) s-a ridicat la o valoare de peste 70 mil. euro, potrivit principalilor jucatori de pe piata de profil.

Pentru acest an pe ambele pietei se estimeaza o scadere a cererii, consumul fiind sustinut in principal de proiectele de infrastructura de apa si canal dezvoltate de autoritati, care vor beneficia de finantare europeana. Pana in 2013, Romania beneficiaza din partea Comisiei Europene de un buget de 3,2 mld. euro pentru constructia, extinderea sau modernizarea retelelor existente de apa potabila si de canalizare.
Teraplast Bistrita, cel mai mare producator de tevi PVC, estimeaza o scadere cu 20% in volum, in timp ce scaderea in valoare a pietei ar putea fi mai accentuata, pe fondul reducerii pretului la materiile prime.
„Piata de tubulatura PVC a ajuns la finele lui 2008 la valoarea de aproximativ 50 de milioane de euro, pe un volum de circa 40.000 de tone. In ceea ce priveste anul 2009, piata de tubulatura PVC se va situa ca valoare la aproximativ 80% din cifra inregistrata in 2008, in conditiile in care pretul materiilor prime a scazut cu circa 25%, iar cererea pe segmentul rezidential e in scadere", a declarat Marius Albescu, directorul de vanzari al Teraplast, principalul jucator pe piata de profil.
Reprezentantii producatorului de tevi din polietelina Politub, membra a grupului Teraplast, apreciaza o scadere a pretului la materiile prime chiar si cu 35% pana la sfarsitul anului. „In 2008 piata de tubulatura PE a avut o valoare de aproximativ 75 de milioane de euro, la un volum de 50.000 de tone. Pentru 2009 estimam ca piata va fi ca valoare la aproximativ 75%-80% din cifra anului 2008 si la un volum de 40.000 de tone. Scaderea in valoare va fi mai mare, deoarece fata de anul trecut, pretul la materia prima a scazut cu pana la 35%", a declarat Alexandru Tabaran, directorul comercial al Politub.
Spre comparatie, reprezentantii companiei Pipelife, care are o cota de piata de 9% pe tevi PE si 11% pe tevi PVC, estimeaza in cel mai optimist caz o scadere de doar 5% a pietei de tubulatura.
„Este extrem de greu de facut predictii in conjunctura actuala datorita numeroaselor incertitudini legate de finantarea proiectelor si investitiilor in domeniu. Totusi as estima ca in cel mai fericit caz piata de tubulatura se va situa intr-o plaja de plus/minus 5% fata de nivelul din 2008, cand valoarea s-a situat in jurul a maxim 125 mil. euro", afirma Petru Avram, directorul executiv al Pipelife Romania, filiala locala a grupului Pipelife, format printr-un joint-venture al Solvay (Belgia) si Wienerberger (Austria).
Scadere puternica
In primele trei luni ale acestui an pietele de profil au inregistrat scaderi cuprinse intre 35% in cazul tubulaturii din PVC si 50% in cazul tevilor din PE. Regresul vanzarilor a venit pe fondul sistarii lucrarilor din sectorul rezidential, dar si a lucrarilor de infrastructura de mediu, de apa potabila si canal desfasurate de autoritatile locale. „Piata de tubulatura a scazut puternic in primul trimestru, in principal din cauza crizei globale. Lipsa de lichiditati afecteaza in special firmele mici si mijlocii, fie ei producatori sau distribuitori. Toate acestea s-au suprapus peste prabusirea pietei imobiliare, care a determinat multi dezvoltatori sa-si inghete lucrarile, iar in lipsa unui program concret de investitii in infrastructura am inregistrat cel mai slab trimestru din ultimii trei patru ani", a declarat Avram.
Tendinta este sustinuta si de reprezentantii Teraplast. „Pe segmentul de tubulatura PE, in primul trimestru din 2009 piata a fost la jumatate fata de valoarea aceleiasi perioade din 2008. Diminuarea pietei a venit pe fondul blocarii fondurilor pentru lucrarile publice, ca urmare a crizei financiare. La inceputul anului toate resursele financiare ramase la bugetele locale au fost redirectionate inspre bugetul national", a apreciat Tabaran.
Potrivit reprezentantilor Teraplast, 70% din totalul vanzarilor de tubulatura PVC din Romania sunt realizate pe proiectele publice de infrastructura de alimentare cu apa si canalizare. In aceste conditii, deblocarea proiectelor cu finantare de la stat, precum si accelerarea aprobarii proiectelor cu finantare europeana pentru acest tip de constructii ar putea impulsiona o deblocare a pietei chiar din aceasta vara.
„Deblocarea pietei de tubulatura PVC va fi posibila doar in momentul in care va exista finantare pentru proiectele publice de infrastructura, precum si in momentul in care institutiile bancare vor relansa creditarea pentru proiectele private din domeniul rezidental. Pe partea de infrastructura o deblocare a pietei ar putea avea loc la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie", a declarat Albescu.
De aceeasi parere este si Emil Pop, directorul general al Rehau, care vede in urmatoarea perioada un interes mai mare printre producatorii de tevi PVC si PE pentru proiectele desfasurate de stat, ca o alternativa la proiectele imobiliare amanate sau anulate de investitori din lipsa de finantare.
„Daca va exista finantare pentru proiectele de infrastructura bugetate de catre stat credem chiar intr-o crestere a pietei de tubulatura", a spus Pop.
La fel si directorul Politub apreciaza o deblocare a pietei odata cu reluarea proiectelor de infrastructura aflate in asteptare, cel mai probabil incepand cu aceasta vara.
„Pe domeniul tevilor PE, in acest moment pe piata locala exista mai multe lucrari publice pentru retelele de apa si gaz care sunt in stand-by, astfel ca revigorarea pietei de tubulatura PE va avea loc doar in momentul in care se vor debloca finantarile pentru aceste proiecte. Cel mai probabil, o deblocare este posibila incepand cu luna iunie", a adaugat Tabaran. Potrivit acestuia lucrarile publice la retelele de gaz si apa reprezinta aproximativ 80% din vanzarile producatorilor de tubulatura PE.
Investitiile continua
Pentru acest an, cele doua companii din grupul Teraplast anunta investitii de peste 8 milioane de euro, iar in ciuda conditiilor din piata, majoritatea investitiilor vor viza extinderea capacitatilor de productie.
„In cazul Politub investitiile din 2009 vor fi de aproximativ un milion de euro si vor fi directionate inspre dezvoltarea capacitatilor de productie prin achizitia unei noi linii de fabricatie a tevilor PE pentru drenaj. Compania va demara productia pe noua linie in iunie cel mai probabil", a declarat Tabaran.
Astfel, compania va putea intra pe noi piete precum cea de infrastructura rutiera, cea rezidentiala sau cea de agricultura, cum ar fi, spre exemplu, instalatiile de irigatii. In prezent Politub furnizeaza tubulatura PE doar pentru lucrari la retelele de gaz, apa si cele pentru fibra optica.
Compania Teraplast isi continua si in acest an programul de investitii care presupune relocarea si majorarea capacitatilor de productie in cadrul unui parc industrial la Saratel, in judetul Cluj, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la peste 66 de milioane de euro.
„Anul acesta compania Teraplast are in desfasurare investitii totale de 30,7 milioane de lei (aproximativ 7,3 milioane de euro). Majoritatea acestor investitii vor fi orientate inspre proiectele de relocare si dezvoltare din Parcul Industrial Teraplast de la Saratel", a adaugat Albescu.
Mai cititi in revista Business Construct, care apare joi, 28 mai:
  • Cei mai mari proprietari de birouri
  • Vanzarile de utilaje, in picaj
  • Discounturi la ziduri
  • Afaceri lavabile

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO