Companii

Producatorul de ambalaje Transilvania Pack and Print creste pe contractele din FMCG, dar scade pe auto

08.12.2008, 18:12 690

Transilvania Pack and Print, parte a grupului austriac OffsetDruckerei din Schwarzach, estimeaza anul acesta o crestere de circa 50% a cifrei de afaceri, pana la 9 milioane de euro, in special datorita majorarii cererii producatorilor de vinuri precum Vincon, Murfatlar, Cotnari, Jidvei, dar si a micilor clienti din industria vinului atrasi anul acesta.

Austriecii detin pe piata romaneasca trei fabrici in Sibiu, respectiv Transilvania Pack and Print care produce ambalaje de carton duplex si triplex si etichete, fabrica de carton ondulat caserat Transilvania Pack and Print Microflute si de anul trecut fabrica specializata in pungi de hartie si ambalaje pentru patiserie si cofetarie Thiolat Transilvania, in care lucreaza 180 de angajati in total.
"Dupa perioada de recoltare, clientii din industria vinului au crescut cererea pentru ambalajele de carton. Pe de alta parte, am incheiat mai multe contracte cu micii producatori de vinuri pentru furnizarea de ambalaje. Pentru piata de vinuri, pe care mizam pe crestere si anul viitor, realizam cutiile de vin "bag in box", cutiile de sase si respectiv 12 sticle, sau cutiile de promotii, mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna", a spus Lucian Scarlat, director de marketing si vanzari in cadrul companiei.
Astfel, cererea de ambalaje din carton ondulat caserat a dus la o dublare a cifrei de afaceri la fabrica Transilvania Pack and Print Microflute, care produce cutii din carton ondulat caserat, la o capacitate totala de productie de 4.000 de tone.
"Veniturile din vanzarea acestui tip de ambalaje aproape s-au dublat fata de anul trecut, cand am obtinut circa 1,1 milioane de euro", a spus el.
Cei mai importanti clienti care solicita aceste ambalaje sunt jucatorii din industria vinului, a berii, dar si din auto si IT. "Cresterea vanzarilor clientilor din industria berii, precum Ursus si Tuborg pe perioada verii, a generat de asemenea cresterea volumului de ambalaje pe care l-am furnizat. Cea mai mare scadere la care ne asteptam este pe industria auto. De curand au fost semnalate anumite probleme din partea clientului nostru care exporta subansamble pentru Mercedes", a spus el.
Fabrica Transilvania Pack and Print, unul dintre cei mai importanti producatori de carton duplex din Romania, care a avut anul trecut circa 3,5 milioane de euro, furnizeaza ambalaje catre companii multinationale producatoare de dulciuri, cafea, bere, medicamente, piese auto.
In fabrica de carton duplex, in care lucreaza 100 de oameni, se prelucreaza circa 3.500 de tone de hartie si carton, exportate in proportie de 60% catre Germania, Austria, Franta, Ungaria, Croatia, Rusia.
"Ne uitam foarte atent si la piata din Ungaria, atat pentru companiile din FMCG, dar si la cele din industria electronica, prea putin dezvoltata in Romania", a spus el.
 
O piata de 1,2 mld. euro
Piata hartiei si a cartonului in Romania este estimata la circa 1,2 miliarde de euro anul acesta si va inregistra un avans cu peste 30% pana in 2012, arata un studiu realizat de firma irlandeza de cercetare Research and Markets. Cel mai dinamic sector este cel al ambalajelor din cartonul ondulat, insa si sectorul de tissue (servetele, hartie igienica si prosoape de hartie) este foarte atractiv datorita faptului ca exista un consum de doua ori mai redus decat media celor 27 de state din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, consumul de ambalaje din hartie si carton este de cinci ori mai mic fata de media statelor membre ale UE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO