Companii

Producţia industrială a crescut în primele nouă luni susţinută de sectoarele prelucrătoare şi extractive

Producţia industrială a crescut în primele nouă luni...

Autor: Ana Maria Petcana

08.11.2013, 10:58 521

Creşterile din perioada menţionată au fost susţinute de industria prelucrătoare, care a urcat cu 8,5% în serie brută şi cu 8% în serie ajustată, şi de industria extractivă, care a crescut cu 3,2% în serie brută şi cu 2,8% în serie ajustată. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9% ca serie brută şi cu 4,6% ca serie ajustată.

Şi pe marile grupe industriale s-a înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri, atât ca serie brută, cât şi ajustată. Astfel, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 11,5% ca serie brută şi cu 11,7% ca serie ajustată, industria bunurilor de capital cu 11,1% ca serie brută şi 11,6% ca serie ajustată, industria bunurilor intermediare cu 7,9% ca serie brută şi cu 6,3% ca serie ajustată, iar industria bunurilor de uz curent a crescut cu 4,5% brut şi cu 4,4% ajustat. În schimb, industria energetică a scăzut cu 3,6% ca serie brută şi cu 3,4% ca serie ajustată.

În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, producţia industrială a crescut cu 10% ca serie brută şi cu 7,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (11,3% şi, respectiv, 8,3%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2% şi, respectiv, 0,1%). Industria extractivă a scăzut cu 1% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată.

Raportată la august, în septembrie, producţia industrială a crescut cu 19,5% ca serie brută şi cu 2,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (22,8% brut şi 1,5% ajustat) şi în industria extractivă (6,1% brut şi 5,9% ajustat). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,3% ca serie brută şi cu 1,1% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO